2018-04-24
近年來觀塘有不少日式餐廳,其中放題類別也不算少。論名氣不得不提大滿喜(此店另有旺角創興廣場分店),既然喺觀塘咁就腳,我當然要去光顧下啦。呢間日本任食放題料理, 位於觀塘亞太中心嗰邊喺APM商場隔離,所以都唔難搵到佢嘅位置,而且來光顧嘅客人亦都比較多。呢度嘅食物選擇好多,有唔同類型嘅刺身,並有多款壽司、小食和免費飲品任人選擇,例如:大大粒珍寶帆立貝、赤海蝦、油甘魚、北寄貝、希靈魚、鮑魚片、甜蛋,對比出面的放題,亦都有比較多樣化嘅刺身選擇,都幾花多眼亂,赤海蝦鮮甜,肥美,一啲腥味都冇。而啲大大粒珍寶帆立貝,每粒咬落去超級有咬口,亦都非常有鮮味。油甘魚的口感好易溶化,油脂分佈非常平均,拼埋全盤一齊食簡直就係超級好味。除了味道同材料新鮮和鮮甜,外觀都看得出花了不少時間設計,就是盛裝刺身的盤子是一隻大船,周邊還有不少用亁冰製造出好像置身於雪山中的效果,效果保持很持久,令人感覺好滿足。除此之外,這裡唔單止只做日本料理,亦都有其他小食,一品料理、天婦羅和煮物可以食埋,特別推介例如:日式蟹粥、北海道牛乳海鮮鍋、魚翅雞湯,全部材料都是好足本的,好似個日式蟹粥,真係用成隻蟹來煮每一鍋,分別有好蟹蓋、蟹腳,
除此之外,這裡唔單止只做日本料理,亦都有其他小食,一品料理、天婦羅和煮物可以食埋,特別推介例如:日式蟹粥、北海道牛乳海鮮鍋、魚翅雞湯,全部材料都是好足本的,好似個日式蟹粥,真係用成隻蟹來煮每一鍋,分別有好蟹蓋、蟹腳,蟹肉,非常好鮮甜,粥底又好綿,完全不是普通的粥。
其次係北海道牛乳海鮮鍋,基本上材料有青口、長腳蟹,令到個海鮮鍋好甜,一個價錢可以吃到不少海鮮,真的物有所徝。
再者,魚翅雞湯是很小地方可以飲到,味道岩岩好,吃完刺身立即飲很暖身和好養生,這個湯我也叫了幾碗了,一試立即上隱。
最後不可錯過既一定係甜品,好似有細細粒鯛魚燒、焦糖布丁和好多韓國款式雪條,就算吃了那麼多食物一點都不漏。
呢一度嘅價錢適中,甚至有機會比出面低少少,但係食物質素依然保持高水平,選擇有很多又可以有不少海鮮吃,所以相對上我覺得係抵食嘅,更欣賞他們待客以誠,他們對每一抬的客人態度好好,好有禮貌,上菜又快又足本,有機會我會再來幫襯,因為佢真係方便係地鐵站附近,快捷同好食。