2022-12-23
天寒地凍就當然係打邊爐最好。呢間位於旺角上海街既滾爺火鍋主打港式火鍋,餐牌有養生藥膳湯底類,特色自家製湯底類,小食,同各類火鍋配料如肉類,魚類,海鮮類,丸類,蔬菜,飯麵等等。有提供即棄圍裙,濕紙巾同紙巾。原來有兩層,安排咗上樓坐,樓上有更多位。今晚叫左個火焰藥膳海鮮豬尾鍋。火焰藥膳海鮮豬尾鍋 $328 另加一餐牌話呢個鍋可以暖胃,補肺,助消化,不如就試試啦。服務員先拎個大大個有蓋鍋上黎,入面d海鮮仲郁緊,好生猛然後點火再加湯。服務員話個湯用咗50斤雞腳雞殼同桶骨,每日10小時製作。個火真係好驚豔,好似有火係你面前燒,好熱。個爐夠猛,好快就食得,服務員仲會提點我可以食啦。海鮮有6隻連殼鮮蝦,肉質鮮甜,蝦頭有膏,酒味濃。連殼蜆都有好幾隻,雖然細細隻,不過肯定係新鮮,因為超嫰滑,而且無沙。豬尾骨好幾舊,味道鹹鹹地,塊皮好有彈性,滿滿骨膠原,令我忍唔住食哂,肉都唔鞋。個湯其實酒味算最重,味道好清淡,藥材有紅棗,杞子同類似北棋。個湯藥材味唔重。龍口粉絲 $15 另加一加個粉絲更飽。醬介每位$18醬介有花生碎,辣椒,蔥花,芫荽,蒜蓉同XO醬。食完個身暖笠笠,唔洗著褸返歸。
火焰藥膳海鮮豬尾鍋 $328 另加一
海鮮有6隻連殼鮮蝦,肉質鮮甜,蝦頭有膏,酒味濃。
龍口粉絲 $15 另加一
加個粉絲更飽。
醬介每位$18
醬介有花生碎,辣椒,蔥花,芫荽,蒜蓉同XO醬。
食完個身暖笠笠,唔洗著褸返歸。