上個禮拜六,同女朋友去咗荃灣嘅台蔡滷肉飯食下午茶。餐廳嘅裝修幾有台灣風味,牆上掛住啲台灣街景嘅相。入到去,已經聞到陣陣滷水香,令人即刻想開動!🍜🍚藥膳排骨麵⭐️⭐️⭐️⭐️  呢碗藥膳排骨麵,湯底好濃郁,藥材味好出,飲落去暖笠笠,好啱呢排涼涼哋嘅天氣。排骨煮得夠淋,肉質鬆軟,一咬就離骨,麵條就係台灣嗰種粗麵,彈牙得嚟又吸晒湯汁,整體好有滿足感。🍖🍜台味滷肉飯(溏心蛋) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  滷肉飯係呢度嘅招牌,果然冇令人失望!滷肉肥瘦適中,醬汁香濃,撈飯一流。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,同滷肉飯一齊食,口感更加豐富。飯粒粒分明,唔會太濕或者太乾,真係好正!🍚🥚大腸包小腸 ⭐️⭐️⭐️呢個小食幾特別,外層係糯米腸,入面包住台灣香腸,咬落去有啲煙韌,香腸嘅味道幾香,不過略嫌油膩咗少少。如果鍾意食香口嘢嘅朋友應該會幾鍾意,但係食多咗可能會覺得有啲滯。🌭🍚黑芝麻奶茶仙草(熱) ⭐️⭐️⭐️⭐️飲品方面,我哋叫咗黑芝麻奶茶仙草,熱飲嚟講幾特別。黑芝麻味好濃,奶茶唔會太甜,仙草滑溜溜,飲落去好暖胃,啱晒食完滷肉飯之後飲,感覺好舒服。☕️🖤冬瓜茶 ⭐️⭐️⭐️冬瓜茶就比較普通,甜度適中,飲落去清涼解渴,但係冇乜特別驚喜,算係中規中矩嘅選
藥膳排骨麵⭐️⭐️⭐️⭐️
台味滷肉飯(溏心蛋) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大腸包小腸 ⭐️⭐️⭐️
黑芝麻奶茶仙草(熱) ⭐️⭐️⭐️⭐️

冬瓜茶 ⭐️⭐️⭐️
冬瓜茶就比較普通,甜度適中,飲落去清涼解渴,但係冇乜特別驚喜,算係中規中矩嘅選擇。🍹

台蔡滷肉飯嘅食物質素幾好,尤其係滷肉飯同藥膳排骨麵,真係值得一試。餐廳環境舒服,價錢都算合理,係一個幾好嘅下午茶選擇。