2009-02-18 10 瀏覽
12/2/2009 (星期四)今日 Lunch 同同事一齊去五月花食飯,呢間餐廳係樓上舖,係一樓,地方寬敞,環境唔錯都幾好坐,仲有卡位,午飯時間都有位,唔駛先訂位。我地一行五人,侍應帶我地去一個有窗口的卡位,可以望見對面街的德華公園,我最鍾意坐窗口位,因為有街景睇,最啱我咁好奇的人。午飯時間有套餐供應,款式幾多,有日式便當、日式大碗麵、炒飯麵....,套餐包飲品一杯,價錢合理,由$28-$48 (要收加一),凍飲要另外加錢($3),如果想飲特飲或台式飲品就比多$5啦。我叫咗一個日式便當滑疍雞扒定食($40),飲品就揀珍珠奶茶(加$5)。呢間餐廳上菜的速度認真快,我地落完 order 唔夠5分鐘個便當已經送到,個便當賣相唔錯,食物用日式便當盒分開一格格放,非常整齊,值得一讚。便當有刺身(三文魚、蝦、尤魚)、蟹子沙律、滑疍雞扒、白飯,份量頗多,刺身: OK蟹子沙律: 一般滑疍雞扒: 唔係用日式的煮法,最初以為會係全塊雞扒上,但原來係用港式茶餐廳的煮法,即係滑疍雞柳,不過都幾好食,因為加咗好多菇珍珠奶茶: 就有D令人失望,完全唔係台式的珍珠奶茶,飲落好似港式茶餐廳的凍奶茶加珍珠
12/2/2009 (星期四)

刺身: OK
蟹子沙律: 一般