2016-12-01 917 瀏覽
有次搭電車經過羅富記,對面有個師奶同佢朋友講(佢指住羅富記):哩個粥店好出名架!d豬潤好滑架! 我得閒都會過黎整碗豬潤粥。其實之前都聽過媽咪話羅富記係上環係好出名, 佢後生時放工都會走去食。今日終於走黎一試其龍與鳳。放工後,傍晚六點幾黎食,位置好方便,可能時間仲早,人唔算多,一入座就有位坐,店舖望落去係舊式粥品店,相信已經有一段歷史,點左好出名既豬潤粥、菜心走油同雲吞麵,豬潤粥真係鎮店之寶,d豬潤質感真係好滑,同其他粥鋪相比,其他粥店既豬潤真係好鞋身下,而且份量仲要好多,一啖豬潤一啖粥咁食,食到落底都仲有豬潤,雖然價錢並不便宜($38),但總算物有所值;鮮蝦雲吞麵d蝦的確幾新鮮下,味道幾好,可惜細粒左d,如果大粒d就好了!

2016-11-22