2020-12-01
想同媽咪打邊爐慶祝生日, 食量唔大所以唔想去食任食,咁啱上網見到呢間老百姓火鍋既評價幾好, 一於訂位去試下!咁多湯底入面, 媽咪話對滋潤百姓湯有興趣, 因為慶祝生日既緣故食豪dd 個湯底一上菜既時候令我地都十分驚喜, 因為成個湯底真係用雞去淆出黎,而湯料方面真材實料之餘一d 都唔吝嗇, 所以計返其實湯底既價錢(HKD338) 都算合理,除咗半隻雞外(佢係未斬開咁上既, 品嚐完湯底後店員就會幫你夾上黎分左佢, d 雞肉淆得冧得黎又唔會老)仲有大大片既花膠同埋滋陰既響螺頭(每樣都起碼有六粒左右) 至於另一種配料哈密瓜雖然唔係咩”名貴”野,但同個雞湯係出奇地夾!佢吸收晒湯既精華, 加埋佢自身既甜味同冧冧地既口感,不禁令人一吃再吃!所以我地每人都飲左2,3碗湯先捨得開始打邊爐🤩另外值得一提既係廚師係相當細心, 通常煲雞湯一定有雞油浮面, 但廚師預先隔左油先上鍋, 方便食客之餘又可以吃得健康!跟住我地就開始打邊爐啦!1)頂級安格斯牛頸脊 (細) 我地order 左細份, 但都夠3-4人吃, 佢既雪花紋好靚好平均, 肥瘦適中, 而且肉味濃得黎有口感, 值得推介!2)黑松露墨魚丸應該係用墨魚膠加黑松
跟住我地就開始打邊爐啦!
1)頂級安格斯牛頸脊 (細)
2)黑松露墨魚丸
應該係用墨魚膠加黑松露醬自家製而成既, 裏面有細細粒既墨魚肉,有嚼勁得黎亦爽口, 仲有淡淡自然既黑松露香, 估唔到黑松露同墨魚膠係咁match!
3)自家製四拼餃
分別有黑松露餃, 水餃, 雲吞, 同韮菜餃, 可以一次過試晒4款手工餃粒粒都包到脹卜卜, 水餃同雲吞都有大大粒同有爽口既蝦包係裏面,好味!
4)蔬菜什菌拼盤
貪佢有齊幾款菇同菜得黎每款份量唔會太多,都算新鮮!
5)蜂巢凍豆腐 & 6)芝士腸
正正常常, 無乜特別啦, 始終係一般現成火鍋配料。
整體黎講我地都好滿意呢一餐除左食物有質素外, 環境都幾好,冷氣夠, 唔會愈打愈熱, 而且抽風系統都ok , 打完個身無成陣味!不過我地因為唔知個湯咁足料所以叫多左少少配料, 建議大家可以先點住七八成想食既火鍋配料, 不夠再加單, 避免浪費嘛😝