2018-07-04 66 瀏覽
是夜身痕想食🐔煲,便走進信和附近的這間雞煲私房菜一試。一見原來9點後入座有優惠,仲心諗要不要等一會。不過男友說餓到頂唔順了😆還是入去食吧😄還好今晚星期三晚未滿座,一坐下便先送上飯前小食藕條,呢種小食我返大陸食過,是迷你蓮藕、而且是長條型,十分爽口😋而用了醋去醃,好醒胃😯男人話好伏,因為越食越開胃🤣由於我怕爆瘡,呢排又夜瞓,所以唔太敢食辣。所以我地決定點唔辣的黃炆雞煲,另外再加了竹笙、皇帝菜及蝦滑🦐🤗其實仲有好多都想試,但今晚得我們兩丁友,我地怕食唔哂。點菜後店員先拿了各種配料給我們自製醬料很快雞煲便來了,煲同雞的份量都好巨🙊雞煲到來時,店員會先幫你炒一炒起佢,而且雞煲還會附上一客薯粉👏🏼👏🏼👏🏼雞煲一炒起好滋味好香,有陣陣的薑的香味,而且雞剛好熟起,肉質還是十分香嫩🤤😋而且份量真的頗大,我覺得呢半隻雞好強🐔😆啲竹笙好大條,而且好爽口新鮮🤤我地先煮了竹笙才請店員加湯煮蝦滑,咁樣啲竹笙會入味啲🤗蝦滑都好新鮮,略厭未係好滑、但似人手打出來有誠意👏🏼👏🏼而皇帝菜就係我今晚最滿意的配菜,因為條條都又新鮮又靚👍🏼😋😋好似仲喺個盆到生緊咁🤣索埋啲湯去煮、食落一流🌱😋😋店員仲話9點前入座有蜆送😍😍😍😍
餐前小食  -  藕條

黃炆雞煲

黃炆雞煲、薯粉

竹笙

蝦滑

蝦滑都好新鮮,略厭未係好滑、但似人手打出來有誠意👏🏼👏🏼
皇帝菜

店員仲話9點前入座有蜆送😍😍😍😍雖然只有4粒,但非常新鮮,絕對加分😆

食下食下雖然成日口講好飽,但我地兩丁都係KO哂成個煲,個汁的確唔錯😋值得一讚係店內抽氣空調一流、食完都唔會一大陣味👍🏼
強列建議夜收人士去食,因為9點後真係好抵🤣下次收夜搵埋班同事來試下麻辣煲先🤗😋
2018-07-04
餐前小食  -  藕條