2018-05-28 31 瀏覽
拉麵真係要識得刁鑽,呢間係灣仔同中環都有分店嘅一虎拉麵,除咗湯底講究,拉麵好食,仲有好多特色小食,全部都唔錯, CP值高!雖然佢入面唔會太多位,但一啲都唔迫,坐落都幾舒服!工作咁辛苦當然同三五知己飲返一支啤酒,為生活打打氣!佢呢度最出名係白虎拉麵,係用豬骨湯底熬製,味道濃郁,如果鍾意食濃味嘅,一定要食呢個拉麵!你選擇麵嘅時候佢會俾你揀埋要曲身嘅拉麵定係直身嘅拉麵,我想每啖拉麵都有勁多湯汁,所以選擇曲身!見到有黑蒜油拉麵,點可以唔試吓呢,但黑蒜油好多都會好油膩,好快就會膩, 但係呢個承諾清爽,雖然我都係食唔晒,但係唔會有膩住嘅感覺!呢度嘅餃子係佢哋師傅整嘅,唔係出面買返嚟,食落真係好juicy!而佢的雞扒更加係一流,好食過好多韓國餐廳,唔會將啲雞炸死晒,反而有大量雞肉汁,一食就知道真功夫!同呢度經理傾計,先至知道佢哋嘅湯底係每日由中央工場製作,再由GoGoVan送到各分店,所以保證每日都係新鮮湯底,難怪灣仔分店經常大排長龍!