2014-10-19
小弟一向鍾意食麵多個食飯,試過連續三日三夜無一粒飯食落肚,聽到同事話附近開左間麵店,唔洗講野,即刻試下先~未去到間店,離遠遠已經望到個非常光猛既招牌,一炸射燈將傍晚冷清既擺花街照射得一片光明,來到門口更加俾個巨型既霓虹燈招牌深深吸引住,有排場! 入到店的第一感覺很整潔,不過面積偏細。裝潢用左舊時老香港成日見到既綠色鐵皮屋和綠色馬賽克去做主題,有豬O D既感覺,感覺良好。不過食野先係我黎既重中之重點。坐低唔夠10秒,小二已經開始問我同另一吃貨朋友需唔需要介紹菜單,我不嬲都好少拒絕人,就聽下小二介紹下囉。聽完重點知道呢度係食中西日fusion風格既麵,主打湯頭,三款湯底龍蝦湯,酸菜雞湯仲有蕃茄湯,嗜辣既我緊係來個酸菜雞湯配黑豚肉薯粉啦啦啦~ 吃貨朋友就揀左呢度個signature龍蝦湯配帆立貝稻庭烏冬! 另外點左個話梅車厘茄同埋勁辣皇豬耳!先上既話梅蕃茄味道甜甜的,相當醒胃清新怡人;豬耳就好辣,不過好正!正餐黑豚肉酸菜麵出到來已經聞到濃香味,台頭仲有調味加辣加酸。第一啖食落去感覺味道好複雜,有雞湯同魚湯響裡面! 真材實料無吹水! 抵讚! 我又偷嗒了一口吃貨朋友的龍蝦湯,質地濃而不膩,品得出
我又偷嗒了一口吃貨朋友的龍蝦湯,質地濃而不膩,品得出有龍蝦膏味!
食既過程好愉快,兩碗湯都飲鬼哂!
總括來講,鍾意食麵既要來試試,鍾意飲湯既必須要來!
係中環返工,又多一個選擇!