2020-04-05 501 瀏覽
受疫情影響,好耐冇出街同屋企人食晚飯。經過水火爐,見到入邊嘅裝修好懷舊,好有特色,就被吸引左入食。等嘢食嘅其間,就喺舖頭大大隻寫住「夜總會」嘅霓虹燈招牌度打卡。除咗裝修用了都好懷舊,用嗰啲碗筷都係好中國風,當然唔係我呢個年代係用過嘅。由於唔係太肚餓同埋想慳錢,所以冇火鍋放題,取以代之係三個一人火鍋。比起放題,三個一人火鍋嘅好處係可以試到唔同嘅湯底。有別於一般日式邊爐,呢到湯底好港式。我地叫咗沙嗲牛肉、胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血嘅湯底。湯底好足料,以沙嗲牛肉為例,除咗個湯底好香嘅沙嗲,仲有一碟特濃、重花生味嘅沙嗲牛肉,有大大嚿嘅牛肉喺度。阿爸仲成日點我呢個沙嗲汁。我地一致認為沙嗲牛肉冇得輸,相信呢到嘅沙嗲牛麵一定好好味。至於分別係胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底都有大大件豬肚同埋鴨血。阿媽愛上咗鴨血,仲話下次黎要食放題,食鴨血。溫馨小提示:胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底會愈煮愈辣架。打邊爐配料都相當重要。通常打邊爐都係豬/雞/牛三選一,呢到竟然包兩款肉,牛同豬。加$10仲可以轉配安格斯牛。今次只係食肥牛,味道幾好,有少少散。兩款肉都冇騷味。其他配料有烏冬、蟹柳、粟米、牛柏葉、菜同丸,一定食得飽。不得不

溫馨小提示:胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底會愈煮愈辣架。

打邊爐配料都相當重要。通常打邊爐都係豬/雞/牛三選一,呢到竟然包兩款肉,牛同豬。加$10仲可以轉配安格斯牛。今次只係食肥牛,味道幾好,有少少散。兩款肉都冇騷味。其他配料有烏冬、蟹柳、粟米、牛柏葉、菜同丸,一定食得飽。不得不提係係烏冬本身好彈口,再經沙嗲湯煮出黎係一流嘅享受,令本身已經食到飽嘅我一口接一口食。

環境打卡一流,再加上食物超水準,簡直係犯規!服務雖然得一個樓面,但都好熱情咁介紹同幫手補湯。唯一一樣改善地方係,如果事先知道有$13醬油費,感覺會好d。但總括而言,一定要再黎食。
2020-04-04
  • 沙嗲牛肉