2022-01-22
🚦Dirty Burger(灣仔)🐂港式沙嗲手打牛肉漢堡🐂$899/10【完美複製】沙嗲牛肉味好濃,一咬落去就好清楚咁知道係沙嗲牛肉味🤤個汁好好食,焦糖化咗嘅洋蔥有少少甜,但一定唔會喧賓奪主🧅加埋佢嘅港式沙嗲汁係超級夾👏小妹平時唔會食沙嗲牛係因為唔鍾意有牛面筋🥲但因為係手打牛肉嘅漢堡,所以完全冇咗呢個問題🎊因為主調係沙嗲牛肉,所以唔可以期望佢會好似平時嘅牛肉漢堡咁好多汁、牛味超級出嗰種😳但你絕對可以expect佢係好完美咁呈現到沙嗲牛肉嘅味道!佢每日新鮮製作嘅鹼水麵包特別之處係比較紮實,唔似平時漢堡包嘅包皮咁咬多幾啖就會變扁🫓而且係真係食得出鹼水嘅味道!都幾出下!似德國pretzel🥨而喺沙嗲牛肉漢堡嘅情況,呢個包皮同餡係好夾,因為沙嗲味比較濃,有存在感比較重嘅紮實包皮可以中和到個味道👅🐓咕嚕菠蘿炸雞漢堡🐓$987/10【誠意之雞】重點係佢個炸雞omg好脆,即使我隔咗20分鐘之後先食到依然保持到咁脆同埋肉質鮮嫩🥺絕對唔係炸到皮肉融為一、雞不成雞嗰啲😂最respect嘅係佢塊雞扒係大塊同埋超有肉汁(去片🎞),雞皮好少、雞肉好多🍗真材實料👏不過敗筆係佢嘅醬汁味道有少少奇怪,因為本身主調係咕
🐂港式沙嗲手打牛肉漢堡🐂$89
9/10
【完美複製】
港式沙嗲手打牛肉漢堡
港式沙嗲手打牛肉漢堡
🐓咕嚕菠蘿炸雞漢堡🐓$98
7/10
【誠意之雞】
不過敗筆係佢嘅醬汁味道有少少奇怪,因為本身主調係咕嚕肉係酸甜嘅,再加埋個麵包本身嘅鹼味就令到成件事有啲衝突🥲同埋佢一大片嘅菠蘿就咁煎,同平時咕嚕肉有醬汁包一包唔同🎒變到菠蘿好鮮甜,仲要有勁多菠蘿汁🍍有搶到咕嚕肉味🏃♂️
整體
8.5/10
1️⃣作為包控,我平時都唔係特別好漢堡包,因為唔係真係主要食個麵包🍔但我真心好respect佢塊麵包😚出色出色,非常達到鹼水麵包嘅要求!但唔知係咪因為包嘅問題,下面個底都係煎到燶晒,個底係黑嘅😂但唔係好食得出,唔太影響整體嘅麵包味道~
2️⃣值得支持呢間小店,首先佢哋好多嘅材料,包括無激素雞、薯仔等等都採用本地嘅食材😍其次係佢哋嘅麵包每日自己新鮮製作,欣賞!第三就係佢哋好多有港式元素嘅漢堡包都好特別🇭🇰(勁想食佢哋嘅避風塘軟殼蟹漢堡!)
3️⃣CP值我會話都唔錯!如果冇得堂食,佢嘅原價係有少少貴嘅🤏但我喺網上外賣平台嗌外賣自取有八折+有Payme優惠,咁兩個漢堡先至$120🤑咁絕對可以一試!(下次應該就會嗌軟殼蟹漢堡😂)
4️⃣佢地係一個cloud kitchen嚟,所以只做外賣😳同幾間唔同嘅餐廳共用一個廚房,所以其實係搵唔到門面嘅🚪一開頭蕩失咗路,要打過去問🤣但好快就有得拎同埋都見到好乾淨衛生🧹
4️⃣佢哋好似新開張冇耐,同埋有做埋網上外賣平台,主要分店都係喺港島喔🙆♀️加油😚