2019-09-07 107 瀏覽
位於銅鑼灣的《鉄人旨花》鐵板燒專門店一直很想試,今晚朋友請客,心情興奮又緊張💗。行一條樓梯就可以乘搭電梯上去2樓,一打開電梯門就是餐廳招牌,左邊就是佔全層的餐廳。朋友知道我喜歡吃蟹,就揀選了鱈場蟹鐵板燒套餐。首先食前菜沙律🥗,面頭鋪滿藜麥,味道酸酸甜甜,非常開胃。汁煮白鱈魚,賣相好吸引,好大塊,連很脆口的魚皮插在魚肉上,魚肉非常滑嫩。師傅即場烹調清酒焗鱈場蟹,用咗唔夠10分鐘就煮完。平時好鍾意食蟹嘅我,覺得啲蟹腳真係好好食,蟹肉好大條好爽口好有口感,真係好正。熊本縣產A5和王牛點了五成熟,加埋新鮮嘅蘆筍條、南瓜同埋蘑菇,仲有香脆可口嘅蒜片一齊食,香濃無比。師傅仲教我地第一件牛肉可以原味食,其餘可以點鹹鹽或者wasabi一齊食,牛肉好有質感,口感好林。之後就係蟹膏炒飯,炒飯炒得好有鑊氣,入面配料都非常多,有我最鍾意嘅香蔥粒。最後仲有個賣相好特別嘅清酒雞湯,係用錫紙造成一個底盤,加少少酒精入去同帶子一齊煮,食落去帶子好爽口彈牙。最後吃了水果作為甜品,為呢一餐豐盛而滿足的生日飯畫上句號。

朋友知道我喜歡吃蟹,就揀選了鱈場蟹鐵板燒套餐。

首先食前菜沙律🥗,面頭鋪滿藜麥,味道酸酸甜甜,非常開胃。

師傅即場烹調清酒焗鱈場蟹,用咗唔夠10分鐘就煮完。

最後吃了水果作為甜品,為呢一餐豐盛而滿足的生日飯畫上句號。