2020-06-22 92 瀏覽
前幾日去左灣仔食上海野,覺得唔錯,特此記錄一下。餐廳裝修偏向港式,比較簡約。一入坐,店員會用酒精清潔枱面,衛生情況可以放心。我地叫左4樣野:紅燒獅子頭、上海小籠包、蝦仁炒飯同埋咸肉津白。先講紅燒獅子頭,個人覺得岀色嘅位係芡濃度啱啱好,唔會過稠過稀,真係做到一個醬汁應有嘅本份。小唐菜簡單灼過,保留左蔬菜嘅鮮味,獅子頭都份量十足,而且唔會一夾就散,唔錯唔錯!小籠包都幾有功架,皮薄涵靚,一咬開就有湯汁爆發岀黎,皮又唔會太薄,薄到至於一夾就穿,考驗師傅功。蝦仁炒飯味道較淡,重口味嘅朋友可能未必太識欣賞,不過其實偏埋咸肉津白啱啱好。咸肉津白落嘅調味幾重手,食個飯就中和返。整體黎講,味道幾好,美中不足嘅係無擔擔麵點,有d可惜。
前幾日去左灣仔食上海野,覺得唔錯,特此記錄一下。

整體黎講,味道幾好,美中不足嘅係無擔擔麵點,有d可惜。