2019-05-21 1856 瀏覽
放假梗係要飲啖茶食個包,是日就帶咗屋企人黎到位於上環無限極廣場2樓的利寶閣食午飯!早前已經喺網上留意到利寶閣推出左午市點心放題,上環分店星期一至日每位$148就可以盡嘆50多款即叫即做的點心和中菜唔怪得知放假都咁多人幫襯啦!坐滿客人好墟冚餐廳環境寬敞舒適,採用略帶西式感覺的優雅茶具原隻鮑魚酥鮑魚新鮮彈牙,牛油撻皮底好鬆脆,加入左適量白汁,撻底有少少似雞批嘅味道,好食啊花膠灌湯餃灌湯餃的外皮軟滑,有麵粉香。內餡份量適中,打磨得好細碎,充滿肉香。湯底輕怡不油膩陳醋雲耳雲耳好爽脆,加入左酸酸甜甜的陳醋好醒神開胃,作為前菜就啱晒晶瑩鮮蝦餃晶瑩通透的蝦餃皮Q彈有嚼口,內裡有大量新鮮又爽口彈牙的鮮蝦,真係皮薄餡靚!絕不像坊間的其他酒樓般加入左大量肥豬肉潮州粉果粉果皮蒸得略太腍,但係內裡嘅粉葛、花生等等都依然好香脆,質素不錯鮮蝦水晶餃呢個水晶餃皮略厚,內餡以菜苗同鮮蝦為主,好鮮味,感覺清新百花燒賣王燒賣大大粒,豬肉肥瘦適中,入口軟腍,充滿豬肉香味蒜香雞中翼肥美又大隻的雞翼炸香後加入炸蒜炒香,啖啖肉之餘又充滿蒜香,好惹味呢楊州炒飯色澤光鮮又金黃的楊州炒飯,加入左叉燒、雞蛋、貝柱、鮮蝦等等配料,造成粒粒

唔怪得知放假都咁多人幫襯啦!坐滿客人好墟冚

餐廳環境寬敞舒適,採用略帶西式感覺的優雅茶具

原隻鮑魚酥

花膠灌湯餃

陳醋雲耳

雲耳好爽脆,加入左酸酸甜甜的陳醋好醒神開胃,作為前菜就啱晒

晶瑩鮮蝦餃

潮州粉果

鮮蝦水晶餃

呢個水晶餃皮略厚,內餡以菜苗同鮮蝦為主,好鮮味,感覺清新

百花燒賣王

燒賣大大粒,豬肉肥瘦適中,入口軟腍,充滿豬肉香味

蒜香雞中翼

楊州炒飯

色澤光鮮又金黃的楊州炒飯,加入左叉燒、雞蛋、貝柱、鮮蝦等等配料,造成粒粒分明的炒飯

懷舊馬拉糕

食左咁多鹹點,所以就叫左籠馬拉糕甜一甜!馬拉糕好鬆軟,口感棉密,甜度適中

上湯鮮竹卷

外皮的鮮竹好嫩滑,內裏包着羅漢素菜同少量豬肉碎,口感層次都好豐富

鮮蝦腸粉同叉燒腸粉

外皮好滑溜,內餡滿瀉,非常足料!