2018-06-27 92 瀏覽
去過天后搵食,原來再行過D有呢間新既打邊爐,叫得‘’頭啖湯‘’應該飲得下,呢度格局似食小菜,有卡位,鋪位不算大。呢度湯底有4款:百菌鍋、椰子雞煲、重慶麻辣雞煲、麵包蟹鮮茄鍋,最吸引既係麵包蟹鮮茄鍋,話曬有隻蟹!不過我地只係兩個人,都係試椰子雞煲(半隻)好喇!呢個椰子雞煲好多料,湯呈奶白色,除左雜菌、雲耳之外,仲有半隻新鮮雞。等十分鐘唔使滾起食得雞喇!果然新鮮雞,無雪藏味肉質滑,係黃油雞!至於湯底,一舊椰子都搵唔到係煲入面,但係椰味十分香濃!呢種椰子香唔係屋企煲椰子雞湯既味,仲要更清甜更鮮甜!堅正!即使再加湯都絕對唔會溝淡個湯,椰子既味食到最後都咁濃!好正呀!👍🏻喪飲左好多碗先肯收手!火鍋料叫左白魚蛋、雙拼桂花蚌+珊瑚蚌、墨魚滑、西班牙黑豚肉片、水餃、羽衣甘藍。潮州白魚蛋好食,彈牙得黎無咁假,有魚味!而桂花蚌珊瑚蚌熟左之後縮到好細舊,今日突然想食下,勝在有雙拼可以試多樣!而墨魚滑就好好食,手打既有墨魚味,自己刮下刮下都有唔少!水餃唔係手包,係冷藏餃子,所以味道就好似灣仔碼頭果D咁樣,味道正常,如果人手包會更好食。而黑豚肉片就非常之得!肉質嫩滑無渣!非常清爽唔肥膩!唔係間間既黑豚肉片都有呢

椰子雞煲(半隻)

白魚蛋、墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌

墨魚滑

而黑豚肉片就非常之得!肉質嫩滑無渣!非常清爽唔肥膩!唔係間間既黑豚肉片都有呢個水準!算係近期試過覺得肉味最甜最滑既!羽衣甘籃就好少地方有,自己都好少接觸,只係知佢有好高營養價值,係super food,口感都幾唔錯,容易入口唔會有草青味~可以一試!

西班牙黑豚肉
羽衣甘藍

飲品叫左綜合水果茶,好大杯好抵飲!味道仲要好味!裡面有好多唔同款既水果,好清新,最啱打邊爐唔使叫咁多杯飲品!

水果茶

除左推介黑豚肉片、羽衣甘籃、白魚蛋同埋綜合水果茶之外,其實最重要果樣係椰子雞煲!嫩滑既雞肉配搭下,椰子湯底真係好好好好好味!忍唔住問左究竟點解無椰子肉係煲入面但咁香椰子味,原來師傅用左3種不同既椰子加豬骨熬幾粒鐘熬左個湯底先,唔怪得咁濃!就算之後不停加湯都保持咁濃味!因為加湯就係加椰子豬骨湯!所以絕對推介椰子雞煲!當然雞都好好食!兩者結合將味道昇華😍唔使上深圳試啦其實~
椰子雞煲(半隻)
白魚蛋、墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌