2019-09-11 431 瀏覽
自從友人嫁左過台灣,開始適應後就偷時間返黎香港探親友,估唔到問佢想食咩菜式,佢話想睇下香港嘅台式火鍋同當地有咩分別,既然係咁,我就約佢黎呢間門口設有點燈區,天花上有天燈嘅裝飾,多一點台灣味道多款台式養生鍋,有辣有唔辣,友人話呢輪身體狀況唔適宜食辣,叫左呢個清潤原隻椰青三黃鷄鍋,先送上有蘿蔔,紅棗,粟米及椰子條嘅鍋底,而原個椰青及鷄件就另上!侍應幫忙將椰青水倒入鍋中而有半隻鷄份量嘅鷄件可選擇先落一半/全部落晒鷄件被湯底煮熟時,面層開始浮現出鮮黃色鷄油未開始食鷄時先飲碗湯先,有椰子鮮甜味,奶白色幾好飲喎跟著食鷄啦,鷄肉幾嫩滑,若然未食得晒嘅鷄件,可以先行撈出,避免過度煮熟而令肉質變得老左要數健康解渴嘅飲品,非烏龍茶莫屬,呢支茶味幾香呢度除左火煱配料外,仲提供即食小食,例如黃金炸魚皮,甜不辣等,好耐無食過臭豆腐,呢度竟然有喎,仲等咩?  當然要客夜市炸臭豆腐配以甜醬一齊食,先聞到獨特氣味,但比起街邊食到嘅已經係溫和版,外脆內有豆腐味,炸嘢當然要趁熱食,好快已被我地乾掉!之後到精選手切牛肩肉出場啦,肉色相當靚仔,切好一片片舖得整齊,尾位帶少少脂肪由於唔係太大片,幾秒已經食得,肉質相當滑溜,肉味

門口設有點燈區,天花上有天燈嘅裝飾,多一點台灣味道

侍應幫忙將椰青水倒入鍋中

而有半隻鷄份量嘅鷄件可選擇先落一半/全部落晒

鷄件被湯底煮熟時,面層開始浮現出鮮黃色鷄油

未開始食鷄時先飲碗湯先,有椰子鮮甜味,奶白色幾好飲喎

要數健康解渴嘅飲品,非烏龍茶莫屬,呢支茶味幾香

由於唔係太大片,幾秒已經食得,肉質相當滑溜,肉味出,夾少少蔥粒一齊食又好味喎!

侍應見我地係呢個湯底,建議我地先食蕃薯苗

當鷄油遇上蕃薯苗,葉苗上"掛"起鷄油,食起黎口感香滑,有用鷄油黎炒豆苗嘅異曲同工之秒!

今晚捨棄丸類,改食魚皮餃,粒粒飽滿,外皮煙韌!

湯底咁香甜,又係響鈴卷呢個索湯尤物出場嘅好時機,浸5秒即刻食,一咬D湯係口中爆射出黎,過癮!

習慣尾位都會叫客"澱粉質"黎食,呢客烏龍麵係今晚之選

口感其實係似扁烏冬,質感軟滑,撈埋芫茜碎同蔥粒一齊食都好味!

友人覺得各有各好味,不分高下,但呢度起碼同聲同氣,所以加多一分!