2017-03-29 1721 瀏覽
阿媽生日,作為孝順女嘅我,特登叫埋姨媽一家齊齊食飯慶祝,於是一行12人浩浩蕩蕩嚟到呢間高級食府開餐。平時阿媽睇到電視廣告介紹呢度都會雙眼發光,今晚就同佢豪食「深海黃皮老虎斑宴」,等佢開心下啦!點解會揀呢個餐呢?因為媽子最愛食魚,影響到個家族都鍾意食,個個都皮光肉滑~不過深海魚媽子就比較少整,佢話功夫多喎,出街食梗係要食啲平時喺屋企整唔到嘅功夫菜啦,有道理!首先上枱有喜慶事一定見到佢嘅乳豬全體,皮脆肉滑,大家個胃熱好身之後,就歎返隻鮮雞螺頭燉原隻吉濱鮮鮑魚~阿爸阿媽姨媽姨丈都食到津津有味咁款,話個湯好清甜,完全飲得出係精華所在,而隻鮑魚咬落去好軟滑,成件事好夾,乜事成班長輩當正自己食家咁款~跟住就到主角──深海黃皮老虎斑出場喇!一魚三食,包括翡翠果皮油泡球、荷葉紅棗蒸斑頭腩同埋古法炆斑翅。寫明嚴選6斤以上嘅深海黃皮老虎斑,阿媽話呢種魚好名貴,翡翠果皮油泡球嘅肉紋弧形繃起,話係活魚即烹嘅效果,啖啖肉勁正,大家爭住食,好快畀我地消滅左!而荷葉紅棗蒸斑頭腩又完全係另一種食法,荷葉香氣四溢,斑頭腩面層有好多香蒽覆蓋,食落香口彈牙,份量亦唔少!至於古法炆斑翅好惹味,魚皮有D厚度,入口軟滑起膠,簡直

鮮雞螺頭燉原隻吉濱鮮鮑魚
翡翠果皮油泡球
荷葉紅棗蒸斑頭腩
至於古法炆斑翅好惹味,魚皮有D厚度,入口軟滑起膠,簡直係珍品!
古法炆斑翅
食完魚及脆皮龍崗雞之後,就到呢個紅酒燴牛尾,唔揀呢個可以改燒汁金菇豚肉卷~大家好公平玩表決,最後以8比4決定要牛尾。汁香濃、肉軟淋,牛尾滲出淡淡紅酒味。表哥忍唔住叫左碗白飯,話唔可以浪費D咁正既汁喎~
紅酒燴牛尾
食埋個上湯腿絲扒菜遠同蟹肉燴伊府麵,就試到呢個招牌砂鍋炒飯,阿媽勁讚,話少油得黎又有鑊氣,D飯粒粒分明,食落香口入味。
砂鍋炒飯
呢個套餐位位包兩杯飲品,甜品同壽包都有埋,好飽、好味、好滿足!!!
2017-03-25
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日