1K
2019-02-26 107 瀏覽
呢間甜品店舊年年底見有人介紹過,而書籤低,喺附近食完晚飯見唔係太遠,又口痕想食甜品,就行過黎試一試。入座時都冇其他客人,坐坐下就愈黎愈多人。小店家庭式經營咁,鋪頭簡潔,冇花巧裝潢。餐牌選擇頗多,一般大路糖水都有,紅豆沙、豆花、西米露、涼粉、桃膠等,仲有小食。一心為芋圓而來,就點左兩份含芋圓嘅甜品,而豆花亦如店名係招牌,標榜用加拿大天然有機黃豆製作。可惜味道不似預期,屬於近期食過最雷嘅餐廳薑汁芋圓 $20芋圓紅豆豆花 $28薑味夠重,冇乜難度;豆花唔夠熱,順滑度一般,豆味都係一般,平常黎講都收貨嘅,因為我要求唔高,值得讚係紅豆沙夠綿 煲到起沙。芋圓係最大敗筆,份量我諗係隨心嘅,芋圓、地瓜圓、紫薯圓,仲有隻深紫色完全食唔出乜味。豆花嗰碗嘅圓不堪入目 ,顏色偏淡,芋圓半透明狀態,其實有少少芋味, 但粉多,口感散兼超腍,絲毫彈性都冇

薑汁芋圓 $20
芋圓紅豆豆花 $28

薑汁芋圓
芋圓紅豆豆花
2019-02-22
$20 (宵夜)