2023-10-04
「排長龍一定有原因」香港有兩間車仔我特別鍾意食,深水埗嘅文記 & 銅鑼灣嘅榮記,佢哋2間都各有特色,2間都食咗超過幾十次。😋車仔麵主要睇前期嘅功夫:烹調湯底的技巧和準備配料的功夫,所以需要花好多時間去製作,反而即場煮食嘅技巧無咁着重。湯底本身湯底無咩特別,所以建議要加辣醬,提升咗成個湯底層次,枱面有超過10款不同醬料,可以有超多不同變化。🔟十大必食已經大大隻字寫咗,以下係我每次必點😋大腸 - 彈牙乾淨入味酸齋 - 唔會過酸帶少少甜蘿蔔 - 清甜好淋唔會有根韭菜餃 - 雖然皮太厚,但入面餡料菜肉比適中,調味恰當。瑞士雞翼 - 超級入味,雞肉一食即脫離骨。粉面冇乜特別,所以視乎你鍾意食邊隻。檸檬茶🍹麻麻地.....叫咗少甜都超甜,不過佢根本唔係主角唔緊要。Ps: 要先排隊買麵後再找位置,現金支付。2間分店都位於深水埗。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️真心好食,值唔值得排隊就見仁見智。服務0要求,因為姐姐們超忙,有時會做到好煩躁,大家體諒一下。-
湯底
🔟十大必食已經大大隻字寫咗,以下係我每次必點😋
大腸 - 彈牙乾淨入味
酸齋 - 唔會過酸帶少少甜
蘿蔔 - 清甜好淋唔會有根
韭菜餃 - 雖然皮太厚,但入面餡料菜肉比適中,調味恰當。
瑞士雞翼 - 超級入味,雞肉一食即脫離骨。
粉面冇乜特別,所以視乎你鍾意食邊隻。
檸檬茶🍹
麻麻地.....叫咗少甜都超甜,不過佢根本唔係主角唔緊要。
Ps: 要先排隊買麵後再找位置,現金支付。
2間分店都位於深水埗。
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
真心好食,值唔值得排隊就見仁見智。