餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2017-07-25 7732 瀏覽
一直以來都幾鍾意添好運呢間點心專門店,一來因為我屋企去添好運唔算遠(另外添好運其實都有好幾間分店,方便唔同地區嘅食客前往),二來覺得佢嘅價錢都係屬於大眾化,同埋味道嘅水準係屬於合格之上今日嚟到嘅時候無咩人等位,馬上可以入座,而且落單後大概5分鐘已經開始上菜非常高效率。每一次嚟添好運都一定會叫酥皮焗叉燒包$20 ,一碟有三件。一般嘅茶樓都唔難搵得到焗叉燒餐包呢個點心,但係酥皮焗叉燒包就比較少有,就算有都未必話做得好好味。我鍾意添好運呢個點心係因為覺得佢一來size做得適中,每人一個係可以達到淺嚐效果 (正所謂少食多滋味呀嘛),二來每一次上台呢個點心都係夠熱,除咗個包本身夠熱之外,連佢嘅容器都係帶微暖嘅酥皮焗叉燒包 酥皮夠薄,感覺有啲類似墨西哥麵包個皮咁,而餡料亦都好夠多夠juicy 包你每一啖都食到餡料。若果要雞蛋裏面挑骨嘅話就係,咬完個包之後,包係唔會自己鬆返開,視覺上就少咗一份嘅感覺。另外都點左一碟蜜味叉燒腸$22。淨係睇相片都會見到叉燒腸粉嘅皮做得算通透,你會睇得到裏面係有啲咩餡料,皮夠薄,唔錯唯獨係覺得叉燒嘅分布唔算好均勻,變咗我食嘅時候就係一啖有叉燒,一啖冇餡料而我覺得叉燒嘅顆

非常高效率。

酥皮焗叉燒包
包你每一啖都食到餡料。若果要雞蛋裏面挑骨嘅話就係,咬完個包之後,包係唔會自己鬆返開,視覺上就少咗一份[鬆軟]嘅感覺。
蜜味叉燒腸

而我覺得叉燒嘅顆粒肥瘦亦都係有啲唔均勻,未夠大滿足

最後仲有一個點心,鮮蝦燒賣皇$28。$28一客有四粒,味道方面坦白講就冇咩驚喜啦。燒賣上面嘅杞子可以加強視覺效果,但係喺味道提升方面其實就冇咩實際嘅幫助。我自己覺得呢個鮮蝦燒賣王嘅size好似稍為細粒左少少,話晒都係[皇],大隻啲會比較好

鮮蝦燒賣皇

而燒賣裏面的確係食到鮮蝦嘅,不過就唔係原隻鮮蝦,係切開左嘅。我食第一粒嘅時候食來食去都搵唔到蝦肉?
曾經一度懷疑其實係唔係廚師將蝦打成蓉,然之後直接釀入燒賣裏面?因為我又真係食到鮮蝦嗰種爽口彈牙
但係到我食另外一粒嘅時候,又會見到有蝦肉😓變咗好似一粒有蝦肉,另外一粒冇蝦肉,有少少扣分😓而我覺得蝦肉切開咗唔係唔好,不過就會減低左[好足料]呢種感覺。

至於餐廳環境方面,大家都知添好運係比較出名嘅一間點心專門店,都有好多遊客嚟。 可能因為想做多啲生意啦,變咗座位方面就會比較逼
而且餐廳幾乎可以話係密封,當滿座嘅時候,每個人都講嘢嘅話,變咗成個環境就會好嘈
大家想慢慢傾下計就會比較困難。所以好多人食完就走,好少會見到啲人食完仲會坐低慢慢傾計,享受飲茶嘅樂趣。

呢一點係有啲可惜嘅
因為其實好多人飲茶就係想搵個地方聚埋一齊傾計,聯絡感情。不過我都可以明白,始終喺香港租鋪頭好貴,作為商家當然係想賺到幾多得幾多,變咗都冇辦法避免座位嘅安排係要比較迫。
蜜味叉燒腸