2017-03-25 1176 瀏覽
其實幾年前同友人K來過這店晚飯, 但印象已經很模糊, 是夜再來內部陳設感覺是沒太大改變, 土砲茶餐廳一間, 還好這晚有卡座可以坐, 叫咗一個豉汁白鱔飯$73有點貴但現在價位就是這樣, 因為黃鱔一般是新鮮貨所以稍稍醃味已經足夠這店做到了, 之前一個星期左右在廟街某間茶記食過的白鱔煲仔飯的白鱔被過份加味醃過之後基本上再吃不到鱔原來的味, 今次呢間的廚師就真的知道鱔肉應該怎樣處理才能保留原味這課題, 米飯份量也不少, 豉油則隨個人喜好我們沒有全部落晒都足夠, 有適量飯焦全部食晒, 但現在好多時煲仔飯都唔見有兩條青菜搭下, 成本真的那麼緊拙嗎? 少了一個綠色好多時都感覺是欠缺了什麼似的? 我相信作為廚師唔會感覺唔到!只係好多時出多兩條菜可能被老闆話兩句就無人想咁解, 另一個餸則叫咗菜牌上的NO. 9 枝竹豆腐斑腩煲 $55呢個反而覺得佢幾平下, 因為唔超過$60算平架啦! 味道係重口味多油版本啦! 斑腩個炸衣較厚都是一般通病啫, 除咗呢樣唔算太差嘅! 60蚊以內係咁上下啩, 有機會再來試其他野!
枝竹豆腐斑腩煲
豉汁白鱔飯