餐廳: 金豪酒家
資訊:

2020-11-29 170 瀏覽
喺深水埗嘉頓山睇完日落,到附近食晚飯。行過青山道見到門口貼滿小菜既相幾吸引,就決定喺呢間解決晚餐。我地入座時間尚早,六點零唔多人,但未到八點已經差唔多坐滿。環境光猛乾淨,枱與枱之間距離足夠,唔會逼亦唔會太嘈。我地4個人叫左5個餸米網蝦春卷外皮夠薄夠脆,唔油。細細條作為前菜係一個唔錯既選擇。椒鹽鮮魷粉漿做得幾好,薄薄包住塊鮮魷。火候控制得好好,表面炸得乾身而鮮魷啱啱熟,調味唔重手,食多幾塊都唔會膩。啫啫雞雜煲上菜時係會上一碟雞雜及一個預先燒到好熱好熱既砂煲,然後喺你面前先將雞雜放落個煲到。完全做到啫啫既精粹,有齊視覺嗅覺聽覺既刺激。雞雜應該係新鮮貨而唔係雪藏野,冇腥味冇雪味。腸同腎都好爽,好入味之餘亦唔會太鹹要飲水。砂煲芥蘭啫爽肉芥蘭爽脆,豬頸肉好味,蝦醬味好香,水準以上。黑椒牛仔骨都係砂煲上,黑椒汁濃稠剛好掛喺牛仔骨度,味道唔錯配飯一流,但部分有筋位太硬。總結﹕小菜有大排檔既鑊氣,衞生環境係酒樓既質素,服務態度好,份量足又唔貴,性價比高,啱晒一班人邊食邊飲邊吹水。

米網蝦春卷
外皮夠薄夠脆,唔油。細細條作為前菜係一個唔錯既選擇。

椒鹽鮮魷

啫啫雞雜煲

砂煲芥蘭啫爽肉
芥蘭爽脆,豬頸肉好味,蝦醬味好香,水準以上。

黑椒牛仔骨