2022-10-30 1336 瀏覽
📌 綠林甜品 - 深水埗元州街77-79號地下🗓(29/10) 星期六 ⏰ 晚上6點左右 💈特式:出街食完飯,如果時間尚早,食返個糖水係常識吧,講到深水埗食糖水號舖頭,相信有多年歷史嘅綠林甜品都應該無乜人唔識。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳位於深水埗黃金後一條街,我平時去親都係食馬蹄露小丸子,但綠林通常係秋冬時節就會出返佢地個生磨栗子粒露,等我同大家講下佢嘅甜味道先。生磨栗子粒露🌰 - 首先,呢個係秋冬季節先有供應,其次係出面其他糖水舖都好少有做栗子粒露,所以我當時食都見到有唔少街坊買外賣,都係幾碗幾碗栗子粒露咁,講返個味道先,栗子味好濃好香,又有好多唔同大大細細嘅栗子肉,個糊底又做得好滑,又唔算太甜,好有滋潤嘅感覺。馬蹄露小丸子 - 呢個係我平時去綠林唯二食嘅糖水,因為我本身就好鐘意食馬蹄露,佢馬蹄肉多,蛋花又多,再加埋煙煙韌韌有咬口嘅小丸子,真係無得頂。🍽環境:餐廳環境就只係普普通通啦,舊式糖水舖都係千篇一律,無乜裝修,坐得唔會好舒服,但綠林都叫做唔算好迫,又乾乾淨淨咁。🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務態度正常,見餐廳阿姐對d熟客都有兩句計傾,對街客都無乜
📌 綠林甜品 - 深水埗元州街77-79號地下
🗓(29/10) 星期六 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務態度正常,見餐廳阿姐對d熟客都有兩句計傾,對街客都無乜野,正正常常咁囉。

💰💸價錢:馬蹄露小丸子就$32,而生磨栗子粒露就$38,真心就唔算低食,但出去食糖水就度度差唔多價錢,佢個栗子粒露就偏貴嘅,不過就出面少機會d食到同埋係心機錢囉。

🐲💬總結:我覺得耐唔時食糖水滋潤下係需要嘅,所以都唔計較得咁多價錢,最緊要搵到一間自己鐘意食嘅糖水舖,綠林算係我其中一間必食糖水舖之一。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
生磨栗子粒露