❀ 迷你毛 #深水埗 ❀❗️深水埗少有超大咖啡店 坐得舒適食物又高質❗️——————————————————迷你毛係英文名Minimal嘅譯音,顧名思義餐廳走簡約路線。但話簡約其實裝修又唔算非常簡約,門口有張打卡梳化,一邊用上粉紅色牆,富有少女感覺💞另一邊就主要用啡白色,有大量寬敞枱櫈,唔迫坐得好舒服!食物亦加入玩味元素,最signature莫過於個個都嗌嘅半圓拱形tiramisu,加入薄脆同埋朱古力醬,創新好味😋!另外餐廳仲會定期改良及推出新菜式,價錢亦非常合理,係間真係可以食得飽又覺得好食嘅Cafe (你哋明的🤭)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 帶子龍蝦汁闊條麵 $128 (4/5)當日新推出嘅菜式,好食😆!三粒大大煎得剛好嘅帶子。龍蝦汁非常濃郁,帶點辣味,惹味!再加上少少偽魚子醬,好似三文魚子咁鹹鹹香香,提升鮮味👍🏻。唯獨係闊條麵比較薄,冇正宗意大利餐廳手工意粉咁有咬口,不過以及Cafe定位來講已經好高質,仲要好抵食!.☞ 煙三文魚班尼迪窩夫 $95 (3.5/5)佢哋嘅窩夫🧇都係唔少人必點嘅菜式,除咗煙三文魚Benedict之外,仲有辣手撕豬肉、煎蛋炸雞(mimics Duck&Waffle)
❀ 迷你毛 #深水埗 ❀
❗️深水埗少有超大咖啡店 坐得舒適食物又高質❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 帶子龍蝦汁闊條麵 $128 (4/5)
當日新推出嘅菜式,好食😆!
三粒大大煎得剛好嘅帶子。龍蝦汁非常濃郁,帶點辣味,惹味!
再加上少少偽魚子醬,好似三文魚子咁鹹鹹香香,提升鮮味👍🏻。
帶子龍蝦汁闊條麵

☞ 煙三文魚班尼迪窩夫 $95 (3.5/5)
佢哋嘅窩夫🧇都係唔少人必點嘅菜式,除咗煙三文魚Benedict之外,仲有辣手撕豬肉、煎蛋炸雞(mimics Duck&Waffle)、炒蛋牛油果,同埋全日早餐揀。
當中煙三文魚應該係最多人選擇嘅款式,兩隻poached egg都做到非常流心🍳。
不過荷蘭醬就唔算好多,亦未夠rich,酸味有啲重。
煙三文魚比較薄,窩夫亦唔算好脆,相對普通。
煙三文魚班尼迪窩夫

☞ 薄脆拿破崙 $72 (4.2/5)
將拿破崙整成橢圓形,幾特別。
冇平時拿破崙嗰種酥皮嘅感覺,取而代之係焦糖燉蛋表面層焦糖咁香脆。
內裏夾雜着吉士,加埋炒香左嘅榛子。
最正最正係配上爆爆珠嘅伯爵茶雪糕,驚喜爆燈👍🏻👍🏻👍🏻!
薄脆拿破崙

☞ Tiramisu $72 (4.2/5)
個個必嗌🥰!
其實幾乎間間餐廳或者Cafe都有tiramisu,而且本身製作過程唔複雜,所以好少好難食,但同時亦好難令我難忘。
不過呢度嘅tiramisu果然有驚喜🤩!
將Mascarpone芝士同朱古力混合,表面有咖啡朱古力薄脆、手指餅浸滿咖啡酒同杏仁酒浸過,底下仲有朱古力醬!
芝士、咖啡、朱古力三種味道非常合配😋先會感受到芝士嘅細滑,繼而係咖啡嘅苦澀,慢慢再有朱古力嘅香甜平衡返,後勁仲有酒香,好好食!
Tiramisu

☞ 特濃朱古力 $48 (3.5/5)
網上睇圖見到有好多朱古力碎而且湧曬出嚟覺得好吸引(有啲似sensory zero嗰杯),不過飲落去無想像中咁濃郁,反而同細個喺m gay飲到多啲差唔多🙈。
特濃朱古力

☞ 火龍果乳酪 $46 (3.8/5)
呢杯相對好啲,清新微甜👌🏻。
入口會先感受到好強烈嘅乳酪味,慢慢會再深透火龍果嘅甜味。
另外仲有芒果味選擇。
火龍果乳酪

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
店主多番提及希望為客人提供到平價優質嘅食物,以及舒適嘅環境,真心覺得店主做得到!以Cafe來講,食物質素頗高,尤其甜品真係好好味😋而且又有創意,唔係一式一樣嘅Cafe食品,分量足夠價錢好合理!真係一間坐得舒適又可以飽肚美味嘅Cafe。

帶子龍蝦汁闊條麵
薄脆拿破崙