2020-09-22 1201 瀏覽
呢日同同事出街食晏,由於🌧落雨嘅關係,所以我哋近近哋去咗福榮街搵嘢食。深水埗實在太多食肆,每間唔重覆食一次半年都未必食得哂,所以我哋都好耐冇幫襯過「古早牛肉麵」,大家經過舖頭均異口同聲話不如食佢。餐廳裝修幾有台灣工業風味道🇹🇼,用上唔少海報同有字燈箱作裝飾,幾啱打卡。中午時間餐廳好滿座哦!作為台灣菜館,肉燥飯、牛肉麵、鹽酥雞等通通都有得食。星期一至五更加有提供午市套餐同下午茶餐,包飲品一杯,抵啲👍。我哋叫咗一個飯同一個麵Share食,裝飯同麵嘅碗一樣咁大,所以🍚飯量超多,飯桶必食。鹽酥雞排麻辣醬乾拌麵($58),乾拌麵可以揀肉燥或者麻辣醬撈,見到後者我哋就已經雙眼發光,因為係麻辣🌶。估唔到辣味都幾厲害(但麻味唔強),好彩要咗凍飲,否則真係吃不消。鹽酥雞排🐔賣相吸引,味道亦同樣出色。原大塊雞扒拎去炸,再切件上,分成八小件。由於係雞扒,所以肉質比平日食開嘅炸雞粒嫩口,但外皮亦能保持酥脆兼入味😋。乾拌麵嘅麵係粗麵🍜,頗為少見,份量正常。同時,拌麵亦有加入少量青瓜絲🥒可以撈埋一齊食。特盛台灣牛肉肉燥便當($69)🍱,呢個飯嘅餸料相當豐富,包括牛腱、豬軟骨、貢丸同花枝丸。最重要係夠哂多飯,一定夠
鹽酥雞排麻辣醬乾拌麵
鹽酥雞排
麻辣醬乾拌麵
特盛台灣牛肉肉燥便當
特盛台灣牛肉肉燥便當($69)🍱,呢個飯嘅餸料相當豐富,包括牛腱、豬軟骨、貢丸同花枝丸。最重要係夠哂多飯,一定夠飽。肉燥粒唔少,撈飯食啱哂,而珍珠米飯應該係飯煲即刻拎出嚟,熱熱的,加分!不過佢名叫「便當」,我以為係用一格格嘅盒盛住。
鳳梨多多
飲品方面🥤,午餐跟熱飲,凍飲就加$2。同事要咗凍冬瓜茶,飲落清清哋,唔太甜。我就要咗鳳梨多多,預設只係得凍飲揀,所以$2都可以慳番。味道好鬼正喎🤤,有啲似可爾必思,再加幾分菠蘿味,唔識形容,但我好鍾意!
每張枱面都放有一樽辣菜甫,好奇心爆棚嘅我打開一睇,見到菜甫粒旁有超多辣椒核...,食落果然係好辣😳,投降。
總括嚟講,呢日無食到招牌牛肉麵,但其他食物都OK啊,份量以台菜嚟講算多!價錢唔算特別平,套餐如果可以夾埋份小食就更佳🙈。店員服務態度幾好,又夠醒目;喺深水埗區想食台灣菜不妨可以考慮吓佢~。
2020-09-17
鹽酥雞排