2020-11-16 421 瀏覽
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下1號舖今晚放工,朋友帶我到這裡搵食,位置都可以,在馬會位置轉個灣一直行就到,而這裡同平時食開嘅火鍋有啲唔同,就係粥底海鮮火鍋,但原來都有好多選擇,而朋友選了龍蝦,我就選了冰鎮鮑魚,還有自選8款火鍋配料,落單後好快就有不同食物上枱,時令燉湯先上,材料十足,入口潤喉,再來就係蒜蓉泰醬焗青口,蒜味夠加埋泰醬酸辣開胃醒神!火鍋配料都差不多一齊出來,生猛龍蝦開邊上,見到內裡充滿蝦膏,放在鍋內滾,肉質彈牙爽口鮮味,十分新鮮,而且夠晒蝦膏!而其他海鮮有爽口彈牙嘅聖子皇、肉質飽滿鮮味十足嘅貴妃蚌、爽口彈牙嘅海蝦、啖啖肉嘅多寶魚片等海鮮在粥底滾熟!當然還有肥美肉味濃郁嘅安格斯牛肩肉,真係好忙碌,不停滾!而任品就係任添,在自助位置取,個人覺得竹庶芧根都係一個唔錯嘅選擇!去到尾聲先係今晚嘅重點,同店員講就會將粥嘅配料倒進鍋內攪勻,個粥新味十足,完全夠飽,份量十足!另外牆上嘅裝飾都好有香港嘅特色!
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下1號舖

再來就係蒜蓉泰醬焗青口,蒜味夠加埋泰醬酸辣開胃醒神!
當然還有肥美肉味濃郁嘅安格斯牛肩肉,真係好忙碌,不停滾!
另外牆上嘅裝飾都好有香港嘅特色!