2020-02-12 989 瀏覽
最近除了返工就係困在屋企,搞到人都灰灰地,於是DC先生就決定帶我去high tea,讓我做一個下午的(偽)貴婦! 呢次係我地第三次來nobu high tea啦,原因係我地覺得而環境食物來說,nobu都算性價比高,而且因為我本身唔係太鐘意甜野,所以太多甜品的high tea真係唔適合我。 Nobu high tea 分兩種,食物完全一樣,分別係貴d 既有一杯飲料之余,仲有多一杯香檳。由於我地兩個人自己都會買香檳在家飲,因此order 左最basic 哥個個set,價錢hkd 548/2位。 今日人唔多,安排左我地左海景位,真係好lucky。我地之前兩次都坐得遠少少,雖然都望得到海,但就感覺唔咁心曠神怡。 Nobu high tea 最signature 就係當侍應serve 食物的時候會有大量的乾冰圍繞,好仙氣好壯觀,適合我呢d膚淺浮誇的女人。 Nobu high tea 最好的地方就係甜品同鹹品數量平均,而且賣相好精緻,另外d scone + waffle的味道亦好特別,scone 有柚子味,waffle 就係啤酒味,另附上柚子牛油、scone cream 及咖啡cream! 至於飲

至於飲品,我覺得以high tea 來講nobu的飲品絕對算得上有誠意。多種抹茶特色飲品可選擇,我之前飲過兩種都覺得好好飲(第一次係飲料抹茶+梨,第二次係抹茶+yoghurt+berries)。

我呢次都叫番yogu berry,而先生就叫matcha latte。

Nobu d 飲品賣相真係好得,對著個無敵大海景真係心情舒暢!

題外話,我同DC先生都覺得nobu high tea質素下降左少少,飲料味道比以前淡了一點,而high tea set menu 同一年前(2019年1月)係一模一樣,完全無變過!雖然味道不俗,但希望可以轉轉menu,有d新鮮感!
2020-02-09