2016-02-23 912 瀏覽
每次同契妹食飯,佢都會一再提及自己仲未有機會坐地鐡條新西港島線。見佢週末即將返美,尋晚小肥契哥就玩多次角色扮演,成為其男友替身,陪佢坐到去尾站堅尼地城,仲專登揀咗間喺海傍o既法國餐廳「Bistronomique」,好好咁浪漫一下。 店子兩層高,我地兩隻大食懶見到樓下有位,仲要望住個海,所以都懶得行上去視察 。白色o既牆身掛上幾幅畫報,簡潔大方。三張散座身後就係水吧。元宵佳節當然係要飲返杯先啦 !兩口子就應友善客氣o既哥哥推介,叫咗兩款特色頭盤同主菜黎分。落好單先黎熱烘烘o既麵包籃。Salt Cod Brandade w/ black truffle($98):用鐡盤上o既奶油鱈魚熱力十足,面頭隻溫泉蛋仲好夠流心添 。魚蓉不但香軟,其松露香剛好帶出魚肉o既鮮甜味,不過由於份量都幾犀利,我地兩個人分黎食都覺得有少少溜,所以建議大家最好三、四個人分一客 。Tete de Cochon($98):中國人食乳豬都愛攞個豬頭返屋企用黎煲粥或者係炆黎食,細佬見識少,真係唔知原來法國人都會食豬頭 。哥哥解釋話所謂豬頭,其實係師傅用上豬頭上不同部位,包括耳仔,重組成為一個卷物,再切成一片片
白色o既牆身掛上幾幅畫報,簡潔大方。
三張散座身後就係水吧
元宵佳節當然係要飲返杯先啦
Bellini
落好單先黎熱烘烘o既麵包籃。
麵包籃
。哥哥解釋話所謂豬頭,其實係師傅用上豬頭上不同部位,包括耳仔,重組成為一個卷物,再切成一片片分比食客。
Tete de Cochon
豬頭卷香脆中帶點煙韌,估計係因為唔同部位有不同質感所致,食落一啲都唔油膩,簡單香口,送酒一流。
Tete de Cochon
Pigeon Fricassee w/ black truffle, morel, foie gras($268):原隻燒乳鴿有白飯墊底,個人認為屬二人份量。
鴿肉皮脆肉香嫩,微甜o既調味極之討好。
配料都唔弱,羊肚菌香濃惹味,鵝肝塊更加係軟滑無比,白飯底吸收哂各食材o既精華,簡直可以話係無懈可擊呀
甜品方面,契妹先要咗個Vanilla crème brûlée。
Vanilla crème brûlée
Vanilla crème brûlée
然後再同小肥契哥分多個Mille-feuille。
Mille-feuille
Mille-feuille($65):貌似拿破崙o既mille-feuille三層酥餅都好夠卜卜脆,輕輕塗上麥芽糖衣及灑上糖粉,夾埋個奶油忌廉食都只屬微甜,美味非常
Mille-feuille
與契妹夜遊堅尼地城,於海傍「Bistronomique」享用高質o既法國餐,緣份令契妹遇上幽默體貼o既Sammy哥哥
,睇黎情場將會牽起一場激戰。
2016-02-22
Bellini