2018-06-16 565 瀏覽
今晚搵食竟然搵到隱蔽既天文台道,聽聞佢既浜燒海鮮好了得!入面裝修到好日本feel,就好似飛左轉日本食個dinner一樣今晚就食浜燒,其實「浜」亦即係「濱」,意思係代表岸邊捕捉到既海鮮即刻就燒黎食,所以食材一定要夠新鮮,呢個二人前咩都有,一次過滿足哂貪心既我係開餐前竟然有遊戲玩,而家只要上Facebook like返秋田,就可以用一隻手捉蝦啦,你拎到幾多,餐廳就會送哂俾你,煮法仲有兩種選擇,刺身或者浜燒,我就兩款都試哂,刺身就可以食到蝦既原汁原味,而浜燒就會會係蝦身灑上幼鹽,蝦殼燒至脆身,但蝦肉又唔會太乾刺身就有五款,分別係甜蝦、三文魚、油甘魚、深海池魚、金鯛,全部都係厚切,食落口感好正,啖啖肉咁,甜蝦都唔差,但一定唔夠上面既蝦咁好食果然係食緊乾,口感就會似足平時食開既豬肉乾咁,但佢就帶點魚鮮味鮑魚夠哂大舊,所以煮既時候都要d時間,店買仲好好咁張鮑魚切開四片,等佢快d熟,之後仲好好心機切返一隻鮑魚先俾我地食,真係要讚!但過程中睇住鮑魚俾擺上爐上面不斷掙扎,真係有d唔忍心食左佢帆立貝就夠哂大粒,店員就加左d清酒去同帆立貝一齊煮,食落酒味唔會太濃,咁就唔會搶左帆立貝既鮮味北寄貝就加左少少牛
,呢個二人前咩都有,一次過滿足哂貪心既我

係開餐前竟然有遊戲玩
特上刺身拼盤五點
河豚魚干
但過程中睇住鮑魚俾擺上爐上面不斷掙扎,真係有d唔忍心食左佢
青森殘酷網鮑
北海道帆立貝
北寄貝就加左少少牛油去煮,食落都唔會太膩
北寄貝
黎浜燒當然必食既就係蟹膏甲羅燒
,豐富既蟹膏、蟹肉一齊釀入蟹殼中,再加埋隻鵪鶉蛋拌勻,燒至香氣撲鼻,煮好之後可以用脆卜卜既米通點返個醬,咁就可以豐富返個口感
人氣蟹味噌甲羅燒
菇就加左唔少黑松露醬,所以菇味係甚濃
山之惠黑松露茸野菌箔燒
小小既一碗粥落左唔少海鮮去煮,例如元貝魷魚等,鮮味就會去哂碗粥度
築地海鮮雜炊
最後仲有重奶味既綠茶雪糕食添,係一d都唔苦架
綠茶雪糕
2018-06-10