2021-08-02 663 瀏覽
去完書展出返銅鑼灣都成九點,我哋嗱嗱臨搵嘢食,好彩蘭芳道有餐廳仲未截單,佢就係「泰濃麵」。餐廳門面幾光鮮,入口位仲放咗架篤篤添🛺!店員好友善,有禮貌,無嫌我哋阻收工。時間都唔早,餐廳剩返唔係好多枱客,我哋獲安排坐喺卡位,座位非常闊落,再加上冷氣充足,整體環境令人舒服👍️。店内嘅裝修亦有花上心思,地磚花紋好靚,牆壁就掛滿食物相片。呢度主打泰菜🇹🇭,但集中賣湯麵、飯同小食,如果想食炒金邊粉或串燒等菜式,就要稍移玉步。食物定價還好啦,普通食餐晏應該$7X搞得掂。頂級安格斯牛肉船麵($88),船麵可以自選湯底、麵底同餸料🍜。餸料有平有貴,$188嘅款式包括鮑魚、龍蝦以及和牛,而我揀嘅安格斯牛都OK🐮。牛肉以外仲有Q彈魚蛋同大量脆脆豬皮。船湯應該係豬血豬骨湯,味道比出面食到嘅冇咁濃烈,藥材味較輕。麵底我揀咗薯粉,麵條偏幼身,口感煙韌,掛湯力強。泰式海南雞飯($68),🐔海南雞同油飯份量同樣多,雞肉係我最鍾意嘅雞胸部份,肉身白𠽌𠽌,肉質嫩滑。醬汁只得辣醬,味道酸酸辣辣,幾惹味。🍚油飯隻色好黃,但就唔算好香。泰式小食拼盤($68),呢個拼盤好正,因為當中嘅三款小食都好吸引😍,無任何一款係下欄嘢。泰式炸
頂級安格斯牛肉船麵
泰式海南雞飯
泰式小食拼盤
泰式小食拼盤($68),呢個拼盤好正,因為當中嘅三款小食都好吸引😍,無任何一款係下欄嘢。泰式炸蝦餅嘅蝦膠相當彈牙;雞翼炸到好脆,內裡肉質保持嫩滑,而炸芝士雲吞幾特別,唔似泰式嘢。
烚唐生菜配秘製腐乳醬
烚唐生菜配秘製腐乳醬($28),雖然我心諗點解唔係用通菜💚,但用上唐生菜都OK,而且份量超多。腐乳醬味道適中,唔會過重口味。
泰式原個新鮮椰青
泰式原個新鮮椰青($48),椰青無乜好講,因為都係入貨,而收呢個價錢,度度亦都差唔多。不過值得一提係佢好大個🥥,椰水滿瀉。
泰式香茅班蘭梳打特飲
泰式香茅班蘭梳打特飲($28),梳打就比較一般,因為我淨係飲到香茅味,班蘭味被蓋過了🌱,我覺得唔夠甜。
總括嚟講,呢頓趕及尾班車嘅泰式晚餐都唔錯,佢賣嘅菜式唔多,主力做好泰飯泰麵。本身想食埋甜品,但可惜時間已經太晏,下次有機會再食過☺️。
2021-07-18
頂級安格斯牛肉船麵