2017-04-21 864 瀏覽
銅鑼灣食店成日換新,無邊幾間捱到貴租,行過發現原來泰簡單都依然存在,所以今晚就同朋友上黎食飯。 記得良久之前都已經嚟過泰簡單食飯,都幾好味,仲記得招牌菜金枕頭好正,今次要再試下。  今次我地坐 outdoor,有泰國 feel,今晚唔太熱,唔太多人,飲啤酒吹下水,氣氛一流! 如果怕熱,可以人土室內,地方都好寬敞,不過冷氣好大,要帶外套仔。  我哋兩個人叫咗四個餸:冬陰雞湯 $ 69冬陰公唔太辣,都夠足料,適合啲唔鍾意太重口嘅人,所以我就覺得麻麻地,我prefer 一飲落口就食道發熱果重辣虎蝦蛋網炒貴刁:即係 pad Thai  $108Pad Thai 就炒得好乾身,味道正宗,個粉都好爽口,呢個就值得 encore。金枕頭:即係法包+咖喱+蜆肉 $110 份量都幾大,兩個人真係食唔晒。今次個咖喱唔夠味,味道唔突出,一般般,係有d失望。芒果糯米飯 $50食泰國菜一定要食埋芒果糯米飯,佢個糯米飯唔太甜唔太椰,好多芒果,芒果都夠甜,正!今次都可以話不過不失,以前覺得好好食嘅金枕頭,今次就覺得水準一般,不過銅鑼灣兩個人食人飯,一個人頭$200 唔洗,其實都係算性價比好高,食物份量都算大,一大班

冬陰雞湯 $ 69

冬陰雞湯
虎蝦蛋網炒貴刁:即係 pad Thai  $108

虎蝦蛋網炒貴刁:即係 pad Thai
金枕頭:即係法包+咖喱+蜆肉 $110

金枕頭:即係法包+咖喱+蜆肉
芒果糯米飯 $50

芒果糯米飯
今次都可以話不過不失,以前覺得好好食嘅金枕頭,今次就覺得水準一般,不過銅鑼灣兩個人食人飯,一個人頭$200 唔洗,其實都係算性價比好高,食物份量都算大,一大班 Friend 嚟就仲正。
題外話/補充資料: 有餐前小食收費: 蝦片$13,不過都幾好食。
2017-04-18
冬陰雞湯