2020-09-21 374 瀏覽
限聚令終於放寬啦!為左慶祝阿哥生日,我地一家好難得出街食飯。果日落住毛毛雨,我地一家又好少去九龍城,好彩佢個location好易認先無盪失路。係間店嘅門口有一隻好搶眼嘅橙色公仔,一定無可能唔認得!果日dinner時段都幾full架,但待應姐姐都好有反應,一揚手就即刻走埋黎聽order,完全唔會因為人多就被冷落,好抵讚。 果日食左好多野,都好好味。今次特別想推薦佢個燒盲鰽、咖哩炒青口、蒜蓉包。首先上枱嘅係最惹味嘅combo: 咖哩炒青口、蒜蓉包。 屋企人對於青口、蜆果啲係好狂熱嘅,所以呢個combo係勁快就被的地清晒了。蒜蓉包係好重蒜蓉果隻,相反比較淡牛油味。我個人prefer 重牛油味嘅多啲,anyways 個主角係個咖哩。呢間店嘅咖哩係遍甜嘅,唔辣,所有人都岩食!上枱盲見到佢個魚皮燒得好脆,啲魚鱗清得好乾淨,魚肚位置係填滿左香草。一打開錫紙包,就已經留晒口水。佢個魚肉滲了香草味,燒得好嫩、好滑,加上魚肉個質地好厚,唔肥膩。我地一家對於食魚真係一般般,但條魚上到枱都唔使廿分鐘已經無晒。