2019-12-08 45 瀏覽
今日凍凍地,最好就係食返碗熱辣辣嘅湯麵/湯飯,話閃話真係未食過泰式船麵,咁今次我地就點咗一個係清湯湯底嘅飯同泰式最出名嘅冬蔭公麵嚟大家share嚟食啦,佢地呢度係首先選肉類/海鮮類,再配三種湯底(船湯,冬蔭公湯,清湯)(1)頂級安格斯牛肉冬蔭公湯配金邊粉$88 安格斯牛肉非常重牛味,好淋滑,湯底酸酸辣辣,好開胃,裏面材料非常豐富,有蝦,蟹柳,秋葵,青口,金邊粉份量非常多,好似食極都食唔完咁(2)雞脾肉清湯飯 $68 點咗一個重口味嘅,所以另外點一個清清地嘅,清湯湯我估應該用雞殼去餚成,雞脾肉撕成一絲絲,絕對不嚡,裏面材料仲有秋葵,蘿蔔,同埋白魚蛋(3)炸芝士雲吞$28 呢個炸雲吞配搭非常特別,裏面充滿住 mozzarella cheese,點埋泰或辣雞醬,酸酸咸咸辣辣,味道又出奇地夾呢(4)泰國原個新鮮椰青 $48 嚟食泰式餐廳梗係要飲返個椰青,非常清甜。

(1)頂級安格斯牛肉冬蔭公湯配金邊粉$88

(2)雞脾肉清湯飯 $68

(3)炸芝士雲吞$28

(4)泰國原個新鮮椰青 $48
嚟食泰式餐廳梗係要飲返個椰青,非常清甜。