2019-05-07 162 瀏覽
第一次飲,同係泰國買嘅茶葉一樣味。一杯chalum(奶茶) 有佢獨特嘅椰香味,我諗就係只能少甜嘅原因。其實泰國人都好飲得甜,但我覺得少甜反而係我要求嘅正常甜,好難想像正常有幾甜。但都不能怪的,因為佢係泰國特色。飲得甜都幾似台灣嘅奶茶,可以有幾甜得幾甜,而令人忘記飲奶茶重點係茶同奶嘅配合。所以港式奶茶反而勝過曬台灣同泰國奶茶,可以選擇甜度,正如之前係尖沙咀主打賣絲襪奶茶嘅善茶。唔同甜度奶茶嘅味道都會有變化。講番轉頭,依杯奶茶都幾香,熱飲真係好熱。但店員話無杯套,我又唔見有紙巾供應,所以都係辣手,另一問題係佢只能拎住,杯蓋無封口位,如果買十幾杯熱泰式奶茶可能會倒瀉。出餐情況可以改善,等一杯野都要5分鐘,唔知係人手問題定係沖得慢,而想製造人龍及多人效果。另外,見人哋買凍飲,個杯係幾大杯嘅,但啲冰真心多,少冰都好似多冰咁,唔怪得個杯大,俾人感覺都合理,但咁樣不如轉細個杯,冰嘅份量少啲仲好啦,雖然話泰國長期都係好熱,啲國民好中意多冰,但香港天氣唔會咁熱,希望佢哋可以作出區域調整。所以有一點幾岩,佢哋飲品凍嘅真係凍,熱嘅真係好熱。總括而言,有泰國特色,可以試下。
第一次飲,同係泰國買嘅茶葉一樣味。

總括而言,有泰國特色,可以試下。
正宗泰國奶茶
外賣自取