2019-09-12 142 瀏覽
朋友知道我鐘意食甜品,今日特登係上環買左盒餅黎我屋企開心share食,佢話哩間餅店依家專做散水餅生意的,散買要特登網上預訂想要既款式,如果唔系去到就未必會買到想要既款式。朋友帶左四件上黎,我睇反當中既介紹書分別係①柚子牛奶朱古力撻Yuzu Milk Chocolate tarte,②香橙伯爵茶撻Orange Earl Grey tarte,⑦三重荔枝撻Fresh Lychee tarte,⑨黑芝麻抹茶撻Sesame Matcha tarte,每款撻既盒外都有貼上號碼貼紙表示款式,我先揀左香橙伯爵茶口味品嚐,一打開小盒子,伯爵茶的芳香濃濃浸出,賣相精緻吸引,我一啖咬落去,唔單止香味就連味道都是濃郁的伯爵茶味道,mousses幼滑,面頭配上一片香橙及橙肉蓉,咬到不同口感朋友拎左柚子牛奶朱古力撻,面頭有玫瑰花型朱古力圖案,柚子藏左係中間,做成餡,朋友話雖然有點甜和流,但被柚子既清新味道蓋過了同中和反我沖了些茶伴隨住繼續享用,朋友比較喜歡水果,佢再食係三重荔枝撻,面頭用左新鮮既荔枝肉配有小小銀鉑,下面搽咗紅莓荔枝果醬,咬落仲有荔枝和香桃忌廉,味道酸酸地,朋友話令味蕾振奮黑芝麻抹茶撻,面頭有粒小

,但被柚子既清新味道蓋過了同中和反

朋友話令味蕾振奮

黑芝麻抹茶撻,面頭有粒小小既朱古力蛋糕,咬落除左抹茶mousses 磚外,仲食到濃濃的黑芝麻味道,抹茶mousses幼滑,加埋綠茶粉係當中,微苦中帶甘甜,同黑芝麻連手,出黎既味道相當夾,好味

感謝朋友讓我享受到美味的茶點。
香橙伯爵茶撻Orange Earl Grey tarte
三重荔枝撻Fresh Lychee tarte