Odelice! (蘭杜街)

2020-05-11 2003 瀏覽
去灣仔搵食總是方便, 因為中小型餐廳林立, 今晚又想食法式餐, 於是揀選 Odelice, 這餐廳地方不算大, 約十多張枱,  裝修很歐陸氣派, 牆上有不少掛畫, 餐桌有方, 有圓, 適合拍拖或大伙人聚餐. 現在疫症期間, 每檯有用透明膠板分隔. 坐下先看餐牌. .有沙律, 頭盤,  湯, 主菜:  有牛, 羊, 雞, 豬, 海鮮,  意大利飯/面, 飲品和甜品. 從 Drink List,   我點了紅酒,   酒味微酸, 好開胃. 先來了, 餐湯 配香草蒜蓉牛油多士  Daily soup with garlic bread蕃茄粟米忌廉湯, 此湯味道酸酸甜甜,  口感香滑,  配牛油蒜蓉多士, 烤得熱, 入口香脆,  好滿意. 超級沙律碗加三文魚  Superfood salad smoked salmon七彩繽紛, 有新鮮牛油果, 羽衣甘藍, 小扁豆, 藜麥, 紅石榴桴, 車厘茄, 青菜沙律, 青檸檬生薑汁.大廚用心地把各款蔬菜, 食材切好, 紅石榴桴, 車厘茄, 清甜加上新鮮牛油果的味道, 是一道很開胃的前菜, 更令人心花怒放.我仲意藜麥,  健康有營養.經典肉眼牛扒配薯條澳州
我仲意藜麥,  健康有營養.
經典肉眼牛扒配薯條
澳州草飼肉眼牛扒, 燒汁.  配一籃子薯條,  燒烤火喉控制得好, 坑紋靚,  依我們理想 6 成熟.
炭燒牛排香味,  令人食指大動, 肉質鮮嫩多汁, 有彈性, 牛香濃濃,
有牛味, 越食越好味,  配搭嘅燒汁,  唔點都好味.
幼身炸薯條, 熱騰騰, 香脆脆,   沾些茄汁, 相當好吃.
西班牙黑毛豬伴紅酒汁
賣相及擺碟也不錯.  烤黑毛豬 切成薄片蓋上 紅酒汁, 伴有紅卜卜的車厘茄, 烤蔬菜.
黑毛豬,  食材優質, 入口鮮嫩多汁, 紅酒汁味道好,  配幼滑自家制薯蓉. 滋味.
玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗
這個法式甜品, 必叫, 因為把蕎麥餅煎成薄薄一片, 味道有點似蛋餅, 但比蛋餅更清新好食, 玉桂蘋果焦糖醬, 加上雲尼拿雪糕, 配合起來, 超好食.
食材及環境配合, 侍應高質素, 值得再來
  • 超級沙律碗加三文魚
  • 經典肉眼牛扒配薯條