2018-03-16 660 瀏覽
平時好少經過土瓜灣呢區,交通唔算方便,今日趁黎搵係呢邊返工的朋友放工,就搵下附近有咩好野食。見到呢間好隱世的日本餐廳,門面已經感覺幾溫馨,有日本空運海鮮食,就試下。附近條街有好多巴士站都能到達,未算太偏僻,而且還很近遲啲會開的地鐵站。餐廳裝修特別有格調,座位寬闊舒服,環境清靜,我地當然選擇食好味的新鮮海鮮刺身啦沖繩空運海葡萄沙律,份量多,新鮮爽口,海葡萄咬落清甜多汁,是開胃前菜之選今晚的主角就是呢隻頗大隻的法國藍龍蝦,龍蝦的身真係深啡色中呈現藍色,色澤鮮艷,仲活生生的五點刺身連龍蝦刺身盛,第一次食龍蝦肉刺身,原來係十分爽口彈牙,淡紅色,鮮甜。還有赤貝,原隻切片,肉質清脆,有淡海水味。愛爾蘭三文魚,係當造之季,嫩滑,厚切。最右邊的是高級拖羅,白里透紅色,入口即溶,油脂味甘香。油甘魚,肉質香甜,咬落啖啖肉。燒挪威鯖魚,比起平時食開的鯖魚還要大條,燒得剛好熟,皮十分香脆,內裡肉質清甜多汁,油香味重西班牙黑毛豬,燒汁香濃,西班牙出的黑毛豬一向係信心的保證,餐廳用上最嫩滑的豬肉部位,燒得好入味,豬肉味重,食落啖啖肉,好少肥膏用上剛才隻藍龍蝦的蝦頭蝦腳煮的烏冬煲,熱辣辣,入面好多材料,仲有大量菜,

用上剛才隻藍龍蝦的蝦頭蝦腳煮的烏冬煲,熱辣辣,入面好多材料,仲有大量菜,金菇,娃娃菜,冬菇等,湯底十分清甜,有龍蝦的蝦味,烏冬彈牙煙韌,吸引晒湯汁的鮮甜,味道一流,冬天食好暖笠笠
食飽仲有個甜品,燒芝士蛋糕,點白砂糖,入面芝士熱溶的,好流心,外皮又燒得香脆,是很值得推介的甜品