2022-05-18 256 瀏覽
The Mussels以法國傳統路邊咖啡廳為主題,一邊餐椅向住維港景色,另一邊對住吧枱望住師傅。餐廳主打法國藍青口料理同特色奄列等歐陸菜式。Scallop & Tuna Tartare裡面有帆立貝、呑拿魚、牛油果、青瓜,味道非常清新又健康,顏色繽紛,影相一流😍 嚟到呢度就一定要食青口!青口有四個味道:香草白酒汁、意式羅勒番茄汁、日式柚子胡椒忌廉汁、法式藍芝士。每份青口都會配上薯條,我哋亦另外叫咗一份法包點啲汁食😆 Traditional style白酒、牛油、香草係比利時人煮青口嘅最傳統味道,青口細細仔但肉質嫩滑,白酒香氣帶出青口嘅鮮美,完美配搭。 Japanese style用柚子胡椒、忌廉、檸檬葉同青檸調製嘅日式醬汁,柚子胡椒原產地喺九州,其實製作原料中並無柚子,亦無胡椒,而係以切碎咗嘅橙皮混合青辣椒同鹽製作。配搭非常新穎,估唔到柚子胡椒同青口個味道咁夾,非常清新!

Scallop & Tuna Tartare

Traditional style