2023-02-28 71 瀏覽
沾麵同湯麵嘅豚肉唔係一樣,沾麵嘅有燒過,香口啲,亦腍滑啲。湯麵嘅肉比較爽身,某啲位比較韌。湯麵湯底正常好味,沾麵嘅稍稍鹹,所以食食吓問侍應可唔可以加湯,佢話當然可以,就去咗廚房嗰邊,返嚟話:啲湯要加熱先攞到出嚟。於是我哋等…… 等咗超過十分鐘,重未有熱湯,沾麵都凍lu。旁邊嘅枱陸續埋單,見到佢哋都有食沾麵,奇怪嘅係竟然冇人要加湯🤔🤔🤔🤔🤔?到底係啲人唔需要加,定佢哋唔知道沾麵可以加湯?最後都唔知道等咗幾耐,連旁邊埋咗單嘅枱都全部抹完枱,先等到個熱湯!其實侍應都只係攞住一個細熱水壺,到底廚房要用咩方法加熱啲湯?一定要成煲煲滾,唔可以分開少少煲?但最疑惑嘅係做得沾麵,係咪應該一早預備好熱湯,而唔係客人問嘅時候先去煲滾啩!? 以前去過嘅沾麵店,已經有壺湯放出嚟,客人都會識加湯,呢間真係好奇怪!!
湯麵、沾麵
2023-02-23