2015-04-12 1872 瀏覽
朋友介紹長沙灣新開咗間沾麵嘅舖,相約朋友試下呢間,夜晚八點半左右去到時大約5-6人排緊隊,朋友又未到,於是玩住手機慢慢等,排咗一陣店員出來問每位食客幾多位,及派張單加支筆先寫單,等埋朋友差唔多九點先入去,幾乎做咗當日最後嘅食客喇,其實張單選擇不多,三款麵我同朋友都選咗最基本嘅蝦汁醬油沾麵。內部環境其實一眼睇晒,坐位大約十二個左右,三位師父就為食客煮麵等事宜,外面就一位店員負責客人其他需要,我地落完單就再等,師父都會用個磅去磅下啲未煮嘅麵,等咗大約十分鐘,就送上熱騰騰嘅沾麵,有碗麵、湯、同紫菜及脆嘅粒粒,湯裡有叉燒同半熟蛋,先將一注麵夾入濃湯裡浸一下,濃湯裡有櫻花蝦,蝦肉,筍條等等,沾上濃濃的湯就品嚐一下麵,鹹味剛剛好,再食半熟蛋味道也不俗,美中不足是湯汁偏油,咬一口叉燒肥瘦適中,而且軟靭也剛好,肉味濃,個人覺得整個麵最好味就係依個叉燒,枱上有拌麵食嘅三種調味,分別有七味粉、芥辣檸檬汁、櫻花蝦醋,分別都試來拌麵一起食下,個人覺得七味粉普通,芥辣檸檬汁有驚喜,櫻花蝦醋也不錯的可能覺得湯味已經夠濃,最後都係沾完濃湯就食,食完晒麵可以要求加湯落濃湯中開稀飲埋啲湯,喝了幾口感覺還是有點油膩,最後
門口位

菜單

廚房

秤麵

蝦汁醬油沾麵

就送上熱騰騰嘅沾麵,有碗麵、湯、同紫菜及脆嘅粒粒,
沾麵的湯

湯裡有叉燒同半熟蛋,
沾麵

紫菜同脆粒

日式叉燒

七味粉、芥辣檸檬汁、櫻花蝦醋

可能覺得湯味已經夠濃,最後都係沾完濃湯就食,食完晒麵可以要求加湯落濃湯中開稀飲埋啲湯,喝了幾口感覺還是有點油膩,最後選擇放棄。
總括嚟講,湯味濃,麵也好食,叉燒一流,坐位比較狹窄,基本麵餐份量較少,要食得飽建議加麵底及其他配菜。
2015-04-10
蝦汁醬油沾麵