餐廳: 慢理牆城
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
酒店內有驚喜,近日的新發現,就是旺角砵蘭街M1酒店內的【慢理牆城】。在悠閒環境中,品嚐CP值高的晚餐。食物質量不俗,最重點是以森林為主題,猶如置身於石屎森林中的一片綠洲,實在值得推薦。位於一間小酒店內的西餐廳,上到去餐廳面積比想像中小,不過勝在樓底夠高,顯得空間感足。【慢理牆城】裝修很有格調,全店以啡及綠色為主調,並有幅植物牆以木箱襯托及一些小擺設。打造成一個藝文森林空間,令人感覺放鬆,雖然是一個影相打卡好地方。但係唯一缺點是枱櫈間略顯密麻,跟隔壁太近了。餐廳內的架上和一些地方都放有小擺設,大至多隻有大有小的動物裝飾,少至一些綠色植物十分可愛。襯起灰泥牆氣氛十足,感覺不錯。餐牌以西餐為主供應「全日早餐、意粉、意大利飯、小食、甜品等,烹調不同款式的健康食品及飲料」。入面名稱帶點別緻及跳皮,整體是特別受女性顧客歡迎啊!.餐具以古銅色的刀、叉、匙羹造型,襯番呢度是酒店內的西餐廳高雅再配上色彩斑斕的圖案碟子,好有一種呢度歡樂既森林為主題。小食拼盤(細) $168 份量都好多,「有炸薯條同蕃薯條再配2隻炸雞翼,2條芝士條,2條德國腸,醬汁是蕃茄醬同酸忌廉醬」。除咗有薯條外,仲有炸甜薯條,𠵱款相對

但係唯一缺點是枱櫈間略顯密麻,跟隔壁太近了。

小食拼盤(細) $168

小食拼盤(細)

除咗有薯條外,仲有炸甜薯條,𠵱款相對少見!美國甜蕃薯條散發出蕃薯天然甜味兩種條類條條粗粗的有口感,十分開胃。吃時蘸點茄汁,很快便所餘無幾了。

小食拼盤(細)

仲有炸芝士條,好邪惡!😈外脆內軟,熱辣辣,新鮮炸起特別好食!要第一時間食喔!可以做到拉絲效果,芝士味重。

小食拼盤(細)

不過炸雞翼相對地油了一點點!但係好大隻出面有層辣粉,味道唔太辣但有點咸,要不停飲水!點小小醬好吃一點。德國腸正正常常,無咩特別呢。
小食拼盤(細) -雞翼

「七色意大利飯」呢個Terms,好吸引,每一個飯被冠上一種顏色,每種顏色代表一樣食材,點了深綠代號就是「牛油果忌廉蟹肉意大利飯」
牛油果忌廉蟹肉意大利飯 $168
賣相誘人,牛油果砌成花形,好有心思。堆得高高,就像一座小山的意大利飯,相信都是被打於行先,山頂上的蟹肉份量也不少,鮮味十足,吃到蟹肉應有的鮮甜味。

牛油果忌廉蟹肉意大利飯

底下的牛油果,果肉軟滑,營養價值十分之高,意大利飯 上還配有芝士片,增添鹹香!!一口意大利飯,比一般的帶點硬身口感十足,忌廉汁非常Juicy,裡裡外外都十分好味道。

牛油果忌廉蟹肉意大利飯

還有更好的在後頭呢!就是點了杯飲品。餐廳有不少特別的飲品供客人選擇,入面創意玩味十足,本想點‘帽事嘅,傻朱!即係薄荷焦糖朱古力。但餐廳說今晚賣光了,最後點了集三種蔬果味道於一身的「羽衣甘藍,牛油果,芒果沙冰」
聽說Cafe選用的水果都是從果欄入貨,好新鮮。
羽衣甘藍,牛油果,芒果沙冰

顏色綠BB,好像抹茶似的羽衣甘藍,牛油果,芒果沙冰 $88
這飲品以羽衣甘藍的味道最為突出,但在微酸中又帶點芒果的甜,唔明點解會有點青瓜味,但係好fresh。不過飲起黎就覺得有啲太凍,可以一早哪定就最好!是一杯特別,又健康的蔬果飲品。BTW超級大杯,好建議兩個人share呢!

羽衣甘藍,牛油果,芒果沙冰

看得出心機不少,大至整體裝演小至小擺設,充滿綠色的環境下,療癒舒適的環境,享受美味的食物,感受到認真製作以及店員的有禮服務,感覺很滿意呢!

看來香港Cafe界又會揭開新的一頁!當我們離開時...就出現人龍了...
  • 小食拼盤