2021-11-24 56 瀏覽
平時去親油麻地 多數都係諗住食煲仔飯先去 原來而家都多咗啲隱世小店🧐唔係睇到介紹都唔識嚟認識Maki係因為🔹藍色拉麵🍜 喺日本大熱嘅藍色清雞湯拉麵 喺香港好似從來未有過 Maki應該係第一間呢✨原來呢度會有唔同嘅季節期間限定 而家嘅期間限定係綠色嘅芫茜濃雞湯 由於揀飲擇完嘅我唔好芫茜 所以我哋揀咗另外兩隻色⚫🔴◽櫻花蝦辛辣拉麵呢個係紅色代表🍜賣相好靚啊 第一次食咁嘅做法 以大量櫻花蝦做成一個炸櫻花蝦餅 入面加埋應該有接近200隻櫻花蝦🦐所以一送嚟已經好大陣蝦香味 而辛辣湯底辣度啱啱好 幾惹味◾黑蒜油豚骨拉麵黑色代表唔洗講都應該知道係黑蒜油啦⚫湯底好濃郁 但並唔係死醎嗰種 而真係蒜油嘅香🥢呢度嘅拉麵都可以自己揀軟硬度 配菜有蔥/黑木耳/紫菜同叉燒 叉燒都係好好味 燒到有少少燶邊 肥瘦均勻 充滿油香🤤◾魔鬼燒魚翅乾雞泡魚乾就食得多 魔鬼魚翅乾又食過未呢😌同雞泡魚乾一樣有咬口 但係個邊係脆脆地 所以個人覺得比雞泡魚乾更正💕◽厚燒牛舌一串有4件 份量幾多🐂厚身得嚟 口感十分稔 而且充滿肉汁 好juicy✨原來店主將一件大牛舌 cut頭cut尾 只係留返中間最好最精華嘅部分嚟整比大家食 十分有誠

◽櫻花蝦辛辣拉麵
◾黑蒜油豚骨拉麵
◾魔鬼燒魚翅乾
◽厚燒牛舌
一串有4件 份量幾多🐂厚身得嚟 口感十分稔 而且充滿肉汁 好juicy✨原來店主將一件大牛舌 cut頭cut尾 只係留返中間最好最精華嘅部分嚟整比大家食 十分有誠意💯
◾鹽燒雞軟骨串&雞軟骨餃子
一次叫咗兩個雞軟骨嘅小食 當然係因為個人喜好😂鐘意雞軟骨有咬口啊 除此之外要讚下雞肉肉質部分都幾嫩滑🐔

最後要大大聲講📣嚟呢度一定一定一定要食埋甜品啊‼️我都叫咗兩款
◽日本芝士蛋糕
呢個係低卡版嘅芝士蛋糕嚟架🤗味道同一般芝士一樣咁濃郁 但完全無膩感 好輕盈嘅感覺🧀
◾日本焦糖布丁福餅兩件
超級特別嘅福餅🎌焦糖味嘅外皮 入面包住嘅真係布丁嚟架 煙韌嘅外皮加嫩滑嘅內心 勁好味😍都特登問下店主 原來係喺日本入貨架🍮難怪喺香港未食過啦