2018-04-13 938 瀏覽
今日同老豆出旺角食飯,原本都諗住食大家樂大快活搞掂佢,但途經一間叫喜鳳冰室野,覺得裏面都幾多人幫襯,應該都唔差得去邊,所以入左去。因為想食得清清地,我地叫左一條清蒸海斑同梅菜蒸肉餅飯。對嗰條清蒸海斑,老豆有以下評價:《我覺得條魚蒸得火喉岩岩好,魚肉剛剛離骨,d薑蔥夠多,豉油唔會咸,出去酒樓食呢條魚應該要$138,呢度$108連湯連飯連野飲,幾唔錯。》對嗰碟梅菜蒸肉餅,老豆又有以下評價:《我覺得呢道菜煮出80年代既感覺,當時我就係食呢d。佢d豬肉係真係用手剁,唔係用機攪,攪到一餅餅好似粉漿咁,呢個好有口感。》呢間餐廳令我有喜出望外既感覺,如果平時同差唔多年紀既人揾食,應該一眼都唔會望呢間餐廳。老豆俾既評價,我明,我真係明。我係度諗,畢竟我都開始大,開始體會到珍饈百味都比唔上一味家常菜更令人回味。

因為想食得清清地,我地叫左一條清蒸海斑同梅菜蒸肉餅飯。

對嗰條清蒸海斑,老豆有以下評價:

對嗰碟梅菜蒸肉餅,老豆又有以下評價: