2016-10-24 1725 瀏覽
十月份媽媽聚會,我地一行三個女人仔,由中學到現在有各自自已家庭,每個月都一定會出來食飯聚首一堂今次就帶小孩們一起同遊科學園。到了晚飯時間,我們不想隨意選擇餐廳,因之前試過科學園幾間西餐廳都中招正確地話已對此失失地信心,但記得最近睇了一段飲食節目介紹科學園開了一間新意大利餐廳,再睇埋 open rice別人的評語,似乎都OKAY!經商議後就把心一橫去試下。去到店舖門前,心想又中招了,第一刻感覺以為去了食意大利快餐,因為裝潢太開揚了,唔似餐廳,可能由於附近全部快餐店臨泣,再睇下 Menu,考慮了一會兒,算吧!比一次機會你,如果唔好食,以後一定唔會再黎科學園!頭盤我地 Share 一個長通粉沙律 ,通粉好爽好有口感加配佢地好似煮過慨車厘茄同新鮮沙律菜,感覺好健康清新,略嫌份量不足,健康女士首選.跟住店員推介我們試肉醬千層面,因為佢話同出面唔同,嘩!!!好食,非常香同肉質好實,通常出面食的千層面有好溜的感覺,但呢個唔會,這個真的非常出色.主菜叫了慢煮燴八爪魚同焗春雞,唔知点解八爪魚會咁淋入口即融,同海水味極重,好似食緊刺身咁,好奇地問下八爪魚原來係來自地中海,不過配菜薯仔較硬身, 春雞肉質鮮嫩

食飯聚首一堂
今次就帶小孩們一起同遊科學園。

次機會你,如果唔好食,以後一定唔會再黎科學園!

頭盤我地 Share 一個長通粉沙律 ,
長通粉蕃茄沙律
通粉好爽好有口感加配佢地好似煮過慨車厘茄同新鮮沙律

菜,感覺好健康清新,略嫌份量不足,健康女士首選.

跟住店員推介我們試肉醬千層面,因為佢話同出面唔同,
家鄕婆婆焗千層麵

主菜叫了慢煮燴八爪魚同焗春雞,
地中海八爪魚
燒春雞

不過配菜薯仔較硬身, 春雞肉質鮮嫩,好入味,

不過個人不太喜歡配菜栗米餅,只可以用特別形容,自已食唔慣.

甜品叫了朱古力沙樂美腸,
朱古力沙樂美腸
以為係鹹甜混合,原來係傳統意大利甜品,外面是特濃朱古力,入面

釀了好多菓仁,開心菓之類,不過認為甜左少少,所以剛剛一人一件份量啱啱好!

好,總結下對呢間餐廳感覺,環境一般唔算吸引,但食物用料質素可比美中環五星級酒店,同沙田區其

他西餐廳處於不同水平,確實超班,不過如果我冇做資料搜集來,我未必會入來試,眼見星期五

晚上只有兩枱客,不明為何原因,可能佈局需要攪下,希望店主努力堅持!
2016-10-08
長通粉蕃茄沙律