2010-05-24 6 瀏覽
今天逛沙田,想吃一頓快餐,就選了麵軒.誰知道有意外收穫我喜歡吃濃湯類的食物,見到番茄肥牛濃湯拉麵,岩曬 就叫了一個餐,飲抹茶珍珠。先說面,濃湯真的很濃,有很香的番茄味,而且番茄也多,有四大個,整個湯感覺很rich<3 而且有一點點肥牛的汁融入湯内,令整個湯變得很香,又酸又甜而且配合得很好,令人非常開胃,最後奉勸大家一定要把湯喝完,因爲湯才是整個面的精華。而肥牛當然正正常常,但幾"林",都係屬中上水平之作 至於面就稍嫌不夠彈牙,不過有湯配合,就都叫不過不失啦最後就係抹茶珍珠,本人極愛綠茶香還有那種苦澀味,所以一直覺得坊間好多都加得太多奶,但呢度的抹茶珍珠就剛剛好,既有奶味也保留了一定的茶香和苦澀,令我大爲驚喜,值得留意 (BTW叫少甜就剛剛好=D)至於同行友人就叫了吉野牛肉酥雞飯同香芋珍珠,依他描述,酥雞是椒鹽的,好入味,既脆又香,好容易送飯,比街頭那些鹽酥雞小吃好味,而肥牛則與我的差不多,而且飯有少少雜菜,挺新鮮,適合喜歡健康飲食的人。至於香芋珍珠,本人小嘗了幾口,好creamy,好似雪糕的香芋味甘,好濃的香芋味,Good!!!而且呢度用的珍珠非常彈牙煙靭,又有少少甜,好好吃,
今天逛沙田,想吃一頓快餐,就選了麵軒.誰知道有意外收穫

我喜歡吃濃湯類的食物,見到番茄肥牛濃湯拉麵,岩曬
就叫了一個餐,飲抹茶珍珠。

而肥牛當然正正常常,但幾"林",都係屬中上水平之作

至於面就稍嫌不夠彈牙,不過有湯配合,就都叫不過不失啦

(BTW叫少甜就剛剛好=D)

而且呢度用的珍珠非常彈牙煙靭,又有少少甜,好好吃,一定要叫有珍珠的飲品試下牙!!!
番茄肥牛濃湯拉麵
番茄肥牛濃湯拉麵
抹茶珍珠
吉野牛肉酥雞飯
香芋珍珠
  • 吉野牛肉酥雞飯,番茄肥牛濃湯拉麵,抹茶珍珠