2019-04-19 845 瀏覽
沒有跟風,只係咁啱又咁巧,落雨天時經過,門口冇人排隊,於是拖住男友入去一試。鋪頭好細,應該唔超過10張檯,但都可以坐到好滿,平時經過都見佢座無虛席,不過啲員工對客嘅態度,真係一啲都feel唔到有台灣人嘅熱誠,啲樓面同事落錯單,走錯檯似乎都係家常便飯,有好大嘅進步空間。普遍啲食物份量都過分細,相對而言,啲價錢就相對貴咗,如果閣下驚唔夠飽,真係要叫多兩款嘢食。我點咗個魯肉飯(細),不過真係估唔到細成咁~用個拳頭比大家做個比較,如果你隻手有沙煲咁大,呢個就應該未有你隻手咁大啦。魯肉飯的味道不夠濃郁,餸飯嘅份量也不太夠喔,幸好沒有太大的期望,仲有,呢個係唔油嘅魯肉飯。男朋友點嘅香酥排骨飯,佢好比面咁講:just okay . 我試咗一小件排骨,唔好意思,真係唔想浪費食物都唔得,唔知係白胡椒放多了還是醃製太耐,味道很不到位,而且炸很乾,餸唔到飯囉!幸好我哋有先見之明,睇過隔離檯嘅嘢食份量先落單,叫多咗兩份炸物小食。這份酥雞連比起在台灣街頭小吃的味道,真係完全不能接受,抱歉⋯⋯(以下省略一千個字)起司蛋餅記得要趁熱食,如果喜歡重口味可以點一點旁邊跟碟上嘅辣醬,算是成個晚餐裡唯一值得欣賞嘅菜式。對於

魯肉飯(細)

我點咗個魯肉飯(細),不過真係估唔到細成咁~

魯肉飯(細)

相蘇排骨飯

鹽酥雞&蘇炸鮮魷

起司蛋餅

芒果多多

對於香港人來說,台灣美食離不開珍奶奶蓋等,而當晚店家說珍珠已沽清,我哋係冇得飲珍珠奶茶嘅情況下,點了兩個飲品,芒果多多味道清甜,小女揀咗微甜8分,不過芒果味也很淡。

咖啡磚奶茶

男朋友就好失望啦,咖啡磚味道淡,奶茶重奶味,茶味幾乎已走。不推薦!

不得不說一說這家店的衛生情況,因為小女都幾潔癖下,呢啲嘢真係不吐不快。
1、啲樓面員工會行出去門口食煙,返入來做嘢嘅時候都唔覺佢有洗過手就繼續做嘢,唔緊要,做嘢嘛,應該嘅,但係佢哋出飲品嘅時候,直接拎條飲筒對入杯嘢到⋯⋯
2、檯面有個桶插住筷子同匙羹,冇紙巾,但係啲餐具係濕漉漉㗎!
3、就圖所見,大家都見到,好似香酥排骨飯咁,裝到滿瀉,啲樓面姐姐嘅手指幾乎插入個碗入面將碗嘢拎到你面前。
呢啲肉眼就能見嘅衛生情況真係接受唔到。
不禁令人懷疑,台灣的素質是這等?

2019-04-18
芒果多多