2016-07-03 1317 瀏覽
當你試過離開香港生活一段日子, 就會自自然然覺得到香港生活壓力有幾咁大, 想減壓? 好多人會揀shopping, 食野, 與其咁啦, 將香薰元素結合食物(food therapy), 最好不過!!!DK Cuppa Tea老闆娘&香薰治療師Kat有見及此, 不斷打造不同主題的Tea Set, 今夏特別挑選了愛神之子邱比特與賽姬故事. 名為「賽姬戀曲 Love of Psyche」, 好友帶我來到中環的DK, 店內有各式各樣既香薰產品售賣, 氣氛優靜, 縱使街道上再急速的步履, 一進來便有種緩緩停下來的感覺, 是店內的香薰作用嗎? 不曉得, 反正好好享受現在就好了~店員把一壺菠蘿椰子茶遞來眼前, 有淡淡菠蘿及椰子香味, 特別選用有機蜜糖,三者配合令人仿如海灘嘆緊一樣, 難怪佢地叫呢款茶holiday dream, 哈哈! 唔講得笑, 我refill左5~6次, 會有一飲再飲既衝動, 唔知關唔關佢有鎮靜緊張情緒同促進消化之效呢? 旁邊對天使之翼cookies影相一流, 香脆可口~話左會包括香薰元素, 每人都有五張magic card同一張許願咭, 誠心抽一張magic card, 話時遲那

話左會包括香薰元素, 每人都有五張magic card同一張許願咭, 誠心抽一張magic card, 話時遲那時快, 我抽到既係Happy仔, Kat就解釋呢張card可以顯示當時你需要/處於的狀態, 明顯我好需要”Happy” (啟發, 快樂 平衡), 仲拎左款May Chang山雞椒既香薰精油等我聞一下
之後就把願望寫上許願咭掛上充滿能量的許願樓梯兩旁, 集合眾多顧客的願望, 實現能量大大提升咁話
飲完杯茶, 當然有主角「賽姬戀曲 Love of Psyche」出場
精緻的decoration, 包括飄雪水晶球, 邱比特, 天使之翼, 相機急不及待ready啦, 當然也唔少得selfie下滿足偽少女的心, 個tea set內有齊咸甜點, 先講下咸點部份, 龍蝦二重奏係分子料理, 小杯上的多士配以法國龍蝦mousse, 個味好濃郁, 原來由上湯製成的, 將mousse放上多士一齊食, 正好多!
旁邊有六款迷你酥餅 (橄欖, 意大利火腿, 紅燈籠椒, 菠菜, 招牌肉卷), 當中sausage roll招牌肉卷不得不讚, 細細件唔會食到好飽肚, 完全岩哂我呢D眼闊肚窄既麻雀仔, 一定一定一定要沾英國蕃茄醬來食, 個sauce酸甜適中, 倍感惹味!
到甜點部份, 邱比特造型既薰衣草乳酪芝士蛋糕, 係我best buy! 入面有一粒粒食到既薰衣草, 夾帶著淡淡的乳酪芝士味, 白朱古力的邱比特公仔, 可愛到唔忍心吞下去, 所以俾bff外帶邱比特俾佢個小朋友
朱古力閃電泡芙亦都好正! 外面鋪滿朱古力醬, 入面有濃而不膩的朱古力, chocolate lover真係不能錯過呢, 之所以有閃電泡芙之名, 係好味有如閃電之快
其餘在青春寶盒的甜點分別有榛子天使馬卡龍&藍心曲奇,一邊食一邊聽故仔, 不知不覺就食完個tea, 去開有ig既你, 著白色/藍色衫連埋個tea set影相放上ig 同fb, 再tag #dkcuppatea #dkaromatherapy #loveofpsyche #賽姬戀曲 就可以額外獲贈天使面具, tag 多3個朋友仔, 仲俾你扭蛋一次 (我抽到條天使之翼既頸鏈添)