2019-07-30 260 瀏覽
今日行開上環,經過沾仔記,唔知點解突然覺得有啲肚餓,於是行返轉頭落去食碗雲吞麵。呢間沾仔記因為要落地庫嘅關係所以唔係咁顯眼,以前喺上環返工都會成日幫襯,因為佢嘅雲吞好大粒,蝦嘅比例都算多。今日由於係下午茶時間去,所以得兩三枱客,自己仲可以一人霸張卡位添🤣🤣。原來下午茶時間會有另一個餐牌,不過雲吞麵同飲品,都係比正價平兩蚊啫!抵唔抵食就見仁見智。我叫咗一個雲吞麵同一個豆漿,豆漿原來係支裝,都好!飲唔曬可以帶走,豆漿嘅豆味都算重,而且唔會太甜。講返雲吞麵,同以前一樣雲吞超大粒,蝦嘅比例算多,唔覺有肥豬肉;麵係冇鹼水味,我最欣賞係佢個湯,因為真係有種鮮甜嘅味,而我又唔覺得味精好重,因為我飲咗好多湯都唔覺得口乾。

雲吞麵加豆漿
雲吞麵