2021-07-26 114 瀏覽
今日黎左位於尖沙咀棉登徑既嵐橋日本料理食個lunch。入口係地下,行樓梯上一樓就係用餐區,裝修係正常日本餐廳既樣。午市套餐有好多選擇,包括刺身,壽司,丼飯,燒肉飯,燒魚飯,咖喱飯,壽喜燒,石鍋等,價格由$128到$198不等。星期六日同公衆假期先收加一服務費。所有套餐均配沙律,味噌湯,茶碗蒸,前菜同雪糕。加$12可配可樂,雪碧,蘋果汁,或者橙汁。今次好滿座,安排左坐喺壽司吧枱,見到好多刺身,仲聞到好香嘅火炙魚生味,咁就不如叫個刺身定食,另外同行友人叫左個安格斯牛肉薄燒配白飯。服務員會將所有跟餐食品,包括主菜,沙律,味噌湯,茶碗蒸,同前菜一齊上。刺身定食配白飯 $188餐牌寫明刺身有赤身,油甘魚,深海池魚,鯛魚,三文魚,鮮八爪魚2片,帆立貝2片,同甜蝦2隻。刺身船擺盤精美,款款刺身都厚切鮮甜。我特別鍾意帆立貝同甜蝦,帆立貝厚切啖啖肉,甜蝦鮮甜而蝦頭有汁。好少食鮮八爪魚,兩件鮮八爪魚用一支竹簽串住,好過平時啲八爪魚,因為呢度呢d新鮮同彈牙啲。碗白飯係熱嘅,雖然個人覺得配刺身唔多夾,不過留黎配安格斯牛肉薄燒就正。安格斯牛肉薄燒配白飯 $148安格斯牛肉薄燒已經切好八塊,牛肉夾左好多蔥花喺入面

午市套餐有好多選擇,包括刺身壽司,丼飯,燒肉飯,燒魚飯,咖喱飯,壽喜燒,石鍋等,價格由$128到$198不等。星期六日同公衆假期先收加一服務費。所有套餐均配沙律,味噌湯,茶碗蒸,前菜同雪糕。加$12可配可樂,雪碧,蘋果汁,或者橙汁。

刺身定食配白飯

刺身

刺身定食配白飯 $188

安格斯牛肉薄燒配白飯

安格斯牛肉薄燒配白飯 $148

安格斯牛肉薄燒

安格斯牛肉薄燒已經切好八塊,牛肉夾左好多蔥花喺入面,上面灑上白芝麻粒。牛肉下面有芽菜墊底,伴碟仲有唔少蒜片同蔥花俾你自己加落啲牛肉度一齊食。牛肉薄燒有少少燶,都幾香口,個汁送飯食好。熱辣辣白飯一大碗。

跟餐沙律

跟餐沙律

跟餐沙律係新鮮沙律菜,粟米粒同車厘茄,加左柚子醋沙律汁調味,酸酸地好開胃。

跟餐味噌湯

跟餐味噌湯

跟餐味噌湯味道正常,有豆卜絲,昆布同葱花。

跟餐茶碗蒸

跟餐茶碗蒸好滑,調味健康冇加鹽,配料豐富,有雞肉,冬菇,日式魚蛋同白果。

跟餐前菜

今次兩個餐嘅前菜都唔同,分別有辣味蜆仔青瓜粒昆布同胡麻醬凍豆腐。

辣味蜆仔青瓜粒昆布有三隻蜆仔,都幾大隻,食落質感實在。辣味醬係少少辣。
跟餐前菜

胡麻醬凍豆腐滑溜清新,落左勁多胡麻醬。

豆腐,芝麻雪糕

跟餐雪糕

雪糕有豆腐味,芝麻味或抹茶味揀。作為一個跟餐甜品,質素真係好高。雪糕好滑,芝麻同豆腐味都好香濃,個人特別鍾意芝麻味,雖然個雪糕球細d。

總括而言,呢度食物質素高,次次黎都無失望,對得起個價錢。
2021-07-26
刺身定食配白飯