2016-12-23 3215 瀏覽
阿媽話,德興酒家以前好出名,咁啱同媽媽經過呢頭,就去咗德興酒家食個下午茶。一上電梯,就會見到「德興火鍋海鮮酒家」呢個門牌,似乎係專門做火鍋喎,我心諗,既然火鍋先係主打,咁點心應該唔會好得去邊。再行入啲,見到一個寫住「任食火鍋」嘅宣傳牌。。。GG 「任食」!!!正所謂任食無好,剎時間,一陣伏味傳入我的鼻。。。另外,亦見到唔少旅行團(韓國團+大陸團)去呢度食嘢。。。「大檸樂」,呢度仲要做團餐,廚房出品。。。。唔使我多講講左咁多周邊嘢,講返主菜食物先:酥炸魷魚鬚:伏中之伏。咬落口,尚算酥脆,但係無味,唔點喼汁的話,係一啲咸味都無!!!最離譜嘅係,啲魷魚鬚係凍嘅,完全唔能夠接受!差評鮮蝦沙律卷:炸得鬆化,唯獨係唔夠深色,可以炸多約30秒。餡料方面,都係用罐頭水果同埋蝦仁,冇乜驚喜。蝦餃:呢度嘅蝦餃有分兩件同埋三件,方便1/2人茶客,夠貼心。皮薄,蝦味濃郁,肥豬肉夠,所以夠肉汁,但係缺乏筍味,感覺想比較油膩,亦唔完整,有啲失色。馬拉糕:整得唔錯!馬拉糕每一層嘅厚度都非常平均,而且夠鬆軟,好似咬緊海綿咁,口感一流。味道方面,唔會話太甜,夾雜著淡淡嘅鹹蛋黃香味,鹹甜嘅平衡做得非常好,雖然同傳統嘅馬拉

講左咁多周邊嘢,講返主菜食物先:
酥炸魷魚鬚
酥炸魷魚鬚:
,完全唔能夠接受!差評
沙律海鮮卷
蝦餃
蝦餃:呢度嘅蝦餃有分兩件同埋三件,方便1/2人茶客,夠貼心
千層糕
馬拉糕:整得唔錯!
馬拉糕每一層嘅厚度都非常平均,而且夠鬆軟,好似咬緊海綿咁,口感一流。味道方面,唔會話太甜,夾雜著淡淡嘅鹹蛋黃香味,鹹甜嘅平衡做得非常好,雖然同傳統嘅馬拉糕有好大分別(e.g. 無用黑糖),但係整得幾好食!
雞扎
雞扎:一層腐皮包著芋頭,火腿,雞件同埋魚肚,已經成為點心界嘅經典。腐皮吸收晒材料嘅味道,分外濃郁。可惜係雞肉偏瘦,導致蒸出嘅雞扎欠缺足夠嘅雞油,香味大減。
燒賣
乾蒸燒賣:同樣地,呢度嘅燒賣有分兩件同埋三件,方便1/2人茶客嘅食量。乾蒸燒賣亦算係呢度做得最似樣嘅點心,燒賣夠脹身,肥豬肉同埋蟹肉嘅比例平衡,令到啲燒賣夠juicy!! 而且啲蝦夠爽口,咬下燒賣嘅時候,會體會到又爽又腍嘅口感,唔錯
題外話/補充資料: 由行入間酒樓到食完嘢,伏味始終如一,但係燒賣同埋馬拉糕都叫做值得稱讚,不過每人$90 嘅價錢,應該有更好嘅選擇。
2016-12-22
千層糕